More

  U primjerku Dejtonskog sporazuma pronađenog u Predsjedništvu BiH nedostaje 8 aneksa

  Jesmo li zemlja bez Ustava, jer kao što je poznato aneks 4 Dejtonskog sporazuma je Ustav BiH.

  - Advertisement -

  Priča o Dejtonskom sporazumu, izgubljenom originalu i pronađenim primjercima izgleda nema kraja. Naime u zgradi Predsjedništva BiH u augustu ove godine pronađen je primjerak Dejtonskog sporazuma, a kako Klix.ba saznaje radi se o nepotpunom primjerku koji ima samo tri aneksa, umjesto jedanaest koliko ima originalni Dejtonski sporazum.

  Tema o Dejtonskom sporazumu postala je aktuelna 2008. godine kada je tadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić tražio original sporazuma, a Sekretarijat Predsjedništva izvršio provjeru i pripremio informaciju da original nikada nije zvanično dostavljen ni zaveden u arhivi Predsjedništva. Generalni sekretar tada je bio Ranko Ninković.

  Komšić je potom podnio prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo koje je sprovelo istragu.

  U međuvremenu se i zaboravilo na taj slučaj, a sve je prije nekoliko dana aktuelizirano kada je policija u RS-u objavila informaciju da je na Palama uhapšen Željko Kuntoš, kod kojeg je pronađen primjerak Dejtonskog sporazuma na engleskom jeziku. Više detalja o tom dokumentu nije objavljeno.

  Ipak, prije nekoliko mjeseci, tačnije krajem augusta zaposlenici u Službi za opšte poslove Predsjedništva BiH prilikom preseljenja arhive pronašli su primjerak Dejtonskog sporazuma, ali sa samo tri aneksa, od ukupno 11 koliko ima Dejtonski sporazum, o čemu je i načinjena službena zabilješka.

  Taj detalj sada ponovo otvara pitanje, ima li BiH zvanično originalni primjerak Dejtonskog sporazuma. Niko iz Predsjedništva nije i ne želi komentarisati to pitanje, jer kako saznajemo još nikada nije utvrđeno o kakvom se dokumentu radi, s obzirom da dokument sadrži samo tri aneksa.

  Nije poznato da li će i kada eventualno biti izvršena grafološka i ostala vještačenja, kako bi se utvrdilo da li se radi o originalu Dejtonskog sporazuma. Zatim, potrebno je utvrditi gdje su ostali aneksi, jer je očito da je pronađeni dokument nepotpun. I u konačnici još nikada nije utvrđeno ko je odgovoran za cijelu situaciju i čuvanje tog dokumenta i kako je moguće da se tako važan dokument zagubio, pa odjedanput je pronađen i to u krnjoj formi.

  Ostaje i nepoznato koje anekse sadrži pronađen primjerak Dejtonskog sporazuma u zgradi Predsjedništva i još važnije koji ankesi nedostaju. Jesmo li zemlja bez Ustava, jer kao što je poznato aneks 4 Dejtonskog sporazuma je Ustav BiH.

  Dejtonski sporazum sastoji se od slijedećih aneksa:

  Aneks 1: Sporazum o vojnim aspektima mirovnog rješenja
  Aneks 1-B: Sporazum o regionalnoj stabilizaciji
  Aneks 2: Sporazum o međuentitetskoj graničnoj crti i povezanim pitanjima
  Aneks 3: Sporazum o izborima
  Aneks 4: Ustav Bosne i Hercegovine
  Aneks 5: Sporazm o arbitraži
  Aneks 6: Sporazum o ljudskim pravima
  Aneks 7: Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama
  Aneks 8: Sporazum o komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika
  Aneks 9: Sporazum o osnivanju javnih poduzeća u Bosni i Hercegovini
  Aneks 10: Sporazum o civilnoj provedbi mirovnog rješenja
  Aneks 11: Sporazum o međunarodnim policijskim snagama

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  25 + = thirty two