U ponedjeljak potvrđivanje izbora za Dom naroda PSBiH: Mandati za predstavnike sedam stranaka

  Najviše mandata HDZ-u BiH, SNSD-u i SDA.

  Foto: Arhiva

  Centralna izborna komisija BiH na sjednici u ponedjeljak, 25. februara, potvrdit će rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, saznaje Anadolu Agency (AA) u toj državnoj instituciji.

  Nakon što dan kasnije, u utorak odluka bude objavljena u Službenom glasniku BiH steći će se uslovi da se naredne sedmice održi konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda PS BiH.

  Prema utvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz bošnjačkog naroda izabrani su Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Fahrudin Radončić, Denis Bećirović i Bakir Izetbegović.

  Istovremeno, prema utvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz hrvatskog naroda izabrani su Zlatko Miletić, Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

  Ranije su iz RS-a u Dom naroda PSBiH za delegate izabrani Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Mladen Bosić.

  Tako će u novom sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH egzistirati predstavnici sedam stranaka.

  Najviše delegata, po četiri imat će HDZ BiH i SNSD, što će im osigurati da samostalno imaju većinu u Domu naroda PSBiH kod donošenja odluka s obzirom da će imati osam od ukupno 15 delegata.

  SDA ima tri delegata, a po jednog SDS, DF, SDP i SBB.

  Istovremeno u klubovima delegata iz hrvatskog i srpskog naroda HDZ BiH i SNSD imat će dovoljan broj predstavnika da u svakom trenutku pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa i time zaustave donšenje bilo kog zakona ili odluke.

  Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH broji 15 delegata od kojih po pet dolazi iz bošnjačkog i hrvatskog naroda iz FBiH i pet iz srpskog naroda iz RS-a.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five + 3 =