More

  U Parlamentu FBiH pokrenuta inicijativa za dekriminalizaciju kanabisa

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz pokrenuo je inicijativu, preko Federalnog parlamenta, prema državnom Ministarstvu sigurnosti za skidanje konoplje (Cannabis sativa L) sa Tablice I Popisa opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora.

  “Pokrećemo ovu inicijativu, uzimajući u obzir stavove medicine i farmacije, kao i pravnu praksu zemalja EU, prvenstveno Slovenije i Hrvatske, gdje je kanabis skinut sa popisa opojnih droga. Držanje kanabisa na listi zabranjenih tvari i biljaka suprotno je mišljenju Komore magistara farmacije FBiH, kao i Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga. Sa stanovišta medicinske struke, kao i progresivne pravne prakse, te više puta izraženih građanskih inicijativa, ne postoji prepreka da se Cannabis sativa L prebaci sa Tablice I (zabranjene tvari i biljke) na Tablicu II (tvari i biljke pod strogim nadzorom), odnosno da se omogući upotreba ove ljekovite supstance u medicinske svrhe”, kazao je Gratz.

  Gratz dodaje da “tromi i neuviđavni sistem koji tvrdoglavo insistira da se kanabis, suprotno mišljenju doktora i farmaceuta, zadrži na istoj listi sa teškim drogama, nanosi samo štetu bh. društvu, posebno svim našim sugrađanima kojima je ova biljka potrebna kao lijek”.

  “Već godinama imamo svjedočenja ljudi, kojima su dijagnosticirana teška oboljenja, kao što su multipla skleroza ili karcinomi, a kojima je za umanjivanje bolova pomagao upravo kanabis. Organi za sprovođenje zakona bili su prinuđeni da oboljelim ljudima otimaju lijek i štaviše traže zakonske sankcije za njih, što je u etičkom smislu nedopustivo i predstavlja određenu vrstu sistemskog nasilja, i što mi kao zakonodavna vlast možemo lako promijeniti”, dodao je.

  Gratz je podsjetio da kao društvo imamo apsurdnu situaciju da je alkohol u potpunosti legaliziran, a kanabis nije, iako svjedočimo stalno tragičnim situacijama, gdje je nasilno i neodgovorno ponašanje sa nerijetko smrtonosnim posljedicama motivisano alkoholom.

  Na kraju je napomenuo da će Naša stranka nizom inicijativa, i koristeći sva raspoloživa pravna sredstva, u idućem periodu posvetiti se tome da se upotreba ove ljekovite biljke u potpunosti dekriminalizira.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × four = thirty six