More

  U Palestini u siromaštvu živi 645.000 djece, a čak 250 ih je u izraelskim zatvorima

  spot_imgspot_img

  U Palestini u siromaštvu živi 645.000 djece, a broj maloljetnika zatvorenih u izraelskim zatvorima povećao se tokom prošle godine i dostigao cifru od 250 djece, javlja Anadolu Agency (AA).

  Ovo su samo neke od alarmantnih brojki objavljenih povodom 5. aprila, Dana palestinskog djeteta.

  Inače, u Palestini ima 2.226.077 djece što čini 45 posto palestinskog stanovništva. Svi oni se suočavaju sa svakodnevnim nepravdama u životu.

  To je posebno prisutno u svakodnevnom uskraćivanjima mogućnosti djeci da uče kroz kvalitetno obrazovanje, uskraćen im je pristup zdravstvenoj zaštiti, ali i stabilnost, jer su prisiljeni da gledaju kako im Izrael ruši kuće.

  “Oni ne proživljavaju sigurno djetinjstvo. Oni su u konstantnoj opasnosti od hapšenja, eksploatacije ili nasilja i nisu zaštićeni složenim pravnim sistemom koji se primjenjuje na okupiranoj palestinskoj teritoriji”, navode iz ambasade Palestine u Crnoj Gori.

  Inače, u Palestini je obrazovanje obavezno za djecu do 15 godine. Broj učenika u Palestini dostigao je oko 1.289.000.

  “Međutim, brojni izraelski vojni kontrolni punktovi ometaju kretanje svih Palestinaca, što znači da inače kratka putovanja mogu trajati satima i rezultirati propuštenim časovima ili vanškolskim aktivnostima. Pokušaj prolaska kroz kontrolne punktove može dovesti do zastrašivanja, napada ili proizvoljnog hapšenja djece od izraelskih vojnika. Djeca koja žive u blizini ilegalnih izraelskih naselja prijavljuju uznemiravanja dok putuju u školu i iz škole, a za ilegalne naseljenike se zna da napadaju škole oružjem dok se nastava odvija. Ovo stvara osjećaj straha koji ne doprinosi konzistentnom obrazovanju”, naglašavaju iz palestinske ambasade.

  Navode da je za porodice i njihovu decu uticaj rušenja kuća i finansijski i psihološki.

  “Dugi periodi nestabilnosti nastupaju nakon rušenja kuća. Ovi periodi utiču na djecu psihološki, kroz uništavanje normalnog porodičnog života, i praktično, kroz prekid školovanja. Psihološko stanje njihovih roditelja duboko utiče na mentalno zdravlje djeteta, koje je na ozbiljnom iskušenju nakon rušenja. Smrtni slučajevi i povrede su česti. Psihološka trauma kao rezultat nasilja nastalog zbog prepada izraelske vojske je duboka i može biti dugotrajna. U Gazi, zdravstvena situacija je haotična. Mnoga djeca su tokom vojnih ofanziva zadobila povrede i invaliditete koji će ih pratiti do kraja života”, navode iz palestinske ambasade.

  Nezavisna komisija Ujedinjenih nacija za istragu o protestima na okupiranoj palestinskoj teritoriji nedavno je predstavila svoj izvještaj u kome navodi da postoje razumne osnove da se vjeruje da su tokom Velikog marša povratka, izraelski vojnici počinili kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava.

  “Posebno je zabrinjavajuće ciljanje djece. Mnogi mladi ljudi su zauvijek osakaćeni. Dvadesetoro djece je imalo amputaciju ekstremiteta od 30. marta prošle godine. Hiljade djece su izgubile roditelje ili druge članove porodice, ali nemaju pristup psihosocijalnom tretmanu koji bi im omogućio da se nose sa ovim gubitkom”, ističu iz palestinske ambasade.

  Ratifikacijom Konvencije UN-a o pravima djeteta, izraelska Vlada se obavezala da sva djeca imaju bezbjedno djetinjstvo, sa brigom, zaštitom i mogućnostima koje su neophodne da bi se osiguralo da je detinjstvo period slobodan od nesigurnosti, nasilja ili zlostavljanja.

  “Stvarnost je drugačija. Šezdeset petoro djece je ubijeno od strane izraelske vojne okupacije tokom 2018. godine do marta ove godine. Međunarodne agencije, zemlje pojedinačno, kao i organizacije civilnog društva imaju kolektivnu odgovornost da zaštite i implementiraju međunarodno pravo, posebno Konvenciju UN o pravima djeteta”, navode iz palestinske ambasade.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × three =

  Čitano

  Povezani članci