More

  U Novom Pazaru održan protest ‘Za slobodu i sigurnu budućnost’

  Na mirnom protestu zatražena je odgovornost za policijsku torturu, etničko čišćenje, ubistva i kidnapovanja, kao i montirane političke procese čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka od devedesetih do danas.

  - Advertisement -

  Na protestnom skupu u organizaciji Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka “Za slobodu i sigurnu budućnost”, održanom u petak u Novom Pazaru, povodom obilježavanja 25. godišnjice od otmice u Štrpcima i drugih nerasvijetljenih zločina nad Bošnjacima Sandžaka, zatraženo je da državni organi Srbije uz nadzor Evropske unije (EU) otkriju i kazne pripadnike srbijanske vojske, policije i ostalih organa koji su učestvovali i organizirali ove zločine, prenosi Otisak.ba.

  Na mirnom protestu, pred nekoliko hiljada okupljenih, zatražena je odgovornost za policijsku torturu, etničko čišćenje, ubistva i kidnapovanja, kao i montirane političke proteste čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka od devedesetih do danas.

  “Uspostavljanje posebnih misija OSCE-a (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju), EU-a i Vijeća Evrope za Sandžak, u cilju zaštite bošnjačkog stanovništva u Sandžaku, sa mandatom policijskih i pravosudnih organa, do konstituisanja organa Sandžaka i regionalnih institucija”, kao i “da Skupština Srbije donese rezoluciju o osudi zločina u Sandžaku, u roku od šest mjeseci”, zahtjevi su pročitani na skupu.

  Predsjedavajući Predsjedništva SDA Sandžaka Salih Hot, iz Tutina, govorio je o represiji policije u toj sandžačkoj općini i pozvao Srbe, Crnogorce, Albance i sve, kako je naveo, sugrađane na suživot.

  “Policija vrši represiju i zastrašuje narod. Nema mjesta nikom ko čini zločin i zulum u Sandžaku. Za Sandžak bez zuluma, za slobodu u Sandžaku, za pravdu za sve bošnjačke žrtve. Za siguran život svakog od nas”, rekao je Hot.

  Ugljanin: Autonomija Sandžaka i izgradnja specijalnih institucija

  Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin pozvao je Evropsku uniju da čuje zahtjeve i probleme Bošnjaka poručivši da imaju obavezu da riješe probleme Bošnjaka i status Sandžaka.

  “Autonomija Sandžaka i izgradnja specijalnih institucija, da se zlo spriječi u korijenu, to je minimum za naš i vaš opstanak ovdje. Tražim od EU da dođu ovdje, da ovdje razgovaramo”, poručio je Ugljanin i pozvao Bošnjake da budu dostojanstveni, čuvaju red i mir i, kako je rekao, ne dozvole nikome da gazi ljudska i građanska prava, jer je to univerzalno dobro.

  Ugljanin, koji je i predsjednik Bošnajčkog nacionalnog vijeća (BNV), zatražio je od državnih organa Srbije da do 1. juna ove godine usaglase nacionalnu strukturu zaposlenih u policiji, tužilaštvu, sudstvu i drugim organima u Sandžaku.

  On je, kritikujući odnos policije, tužilaštva i sudstva prema građanima u Sandžaku, pozvao okupljene da ne dozvole da se krše ljudska prava.

  “Ako vidite da neko krši ljudska prava, bilo da je policajac ili ministar, bilo da je bilo ko, maltretirajući jednog čovjeka, ne dozvolite mu to. Suprotstavite se. Neće vam niko dati prava, sloboda se štiti kada se brani tuđe pravo. Branite tuđ’ obraz, tuđ’ imetak i zajedničku slobodu, tada ćete imati sve što vam treba”, rekao je Ugljanin u obraćanju okupljenima.

  Tokom protesta proučena je Fatiha i odata počast za bošnjačke žrtve, a okupljeni su nosili stranačke zastave i transparente na kojime je pisalo: “Pravna sigurnost”, “Za evropske i NATO (Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora) integracije”, “Želimo bezbjedan Sandžak”, “Sandžak u Ustavu”.

  Skup je protekao bez incedanata, a u centru Novog Pazara bilo je pojačano prisustvo pripadnika policije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = 1