More

  U narednih nekoliko mjeseci akreditacija visokoškolskih ustanova u Brčkom

  spot_imgspot_img

  Nakon što je u januaru mjesecu ove godine Agencija za akreditaciju BiH započela sa procesom akreditacije svih visokoškolskih ustanova na prostoru Brčko distrikta nedavno je prva od njih i akreditovana. Cijeli ovaj proces bi trebao da bude završen u narednih nekoliko mjeseci.

  Agencija za akreditaciju BiH je nedavno akreditovala prvu visokoškolsku ustanovu na području Brčko distrikta što bi trebalo značiti da će u narednih mjesec do dva biti završeni postupci akreditacije i drugih univerziteta sa sjedištem u Brčkom“, potvrdio je za Radio Brčko dr. Aleksandar Maksimović, šef Pododjeljenja za visoko obrazovanje i nauku.

  U mandatu prethodne Vlade preduzeto je niz aktivnosti kako bi se stvorile zakonske mogućnosti te jasno precizirale odgovornosti i ovlaštenja pojedinih organa i institucija u ovom procesu, stvoreni su uslovi da stručnjaci iz ove državne agencije u skladu sa svojim poslovnikom započnu proces akreditiranja visokoškolskih ustanova u distriktu.

  Maksimović ističe da je ovo početak konačnog rješavanja jednog veoma značajnog pitanja koje je proteklih deset godina često bilo kamen spoticanja i koji je slalo veoma lošu poruku iz Brčko distrikta.

  Do sada su zahtjev za akreditaciju podnijele tri visokoškolske ustanove sa sjedištem u Brčko distriktu, dok je još jedna ustanova podnijela zahtjev za osnivanje.

  Izvor: RadioBrcko.ba

  Čitano

  Povezani članci