More

  U mostarskoj bolnici prvi put u BiH izvedena operacija uz pomoć 3D printera

  U Univerzitetskoj bolnici Mostar u utorak je, prvi put u BiH, izveden operacijski zahvat uz pomoć tehnologije trodimenzionalnog printanja, prenosi portal Radija Sarajevo.

  Na konferenciji za medije, predstojnik Klinike za hirurgiju SKB Mostar Zdrinko Brekalo rekao je kako je cilj da SKB Mostar postane regionalni centar izvrsnosti za primjenu tehnologije 3D printanja te da bude prvi u BiH.

  Dodao je kako su u saradnji sa stručnjacima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji raspolažu s mogućnošću najsavremenijega 3D printanja, uspjeli izvesti operaciju.

  Cijena vještačkog implantata je 20 hiljada kuna, oko pet hiljada maraka, a poklonio ga je profesor s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Mladen Šercer, naglasio je predstojnik Brekalo.

  Bruno Splavski s Klinike za neurokirurgiju KBC Osijek ocijenio je kako je trodimenzionalno printanje tehnologija budućnosti te da se s tom tehnologijom može printati sve što se poželi.

  “Odlučili smo printati kalup za pacijenta kod kojega je, iz određenih medicinskih razloga prilikom operacije, uklonjen dio lubanjske kosti i ostao je defekt kosti koji se mora zatvoriti”, rekao je dr. Splavski.

  Istaknuo je kako su zahvaljujući tehnologiji i kolegama s fakulteta iz Zagreba koji su isprintali kalup, napravili umetak od sintetičkog materijala te ga fiksirali pacijentu na rubove defektne lubanjske kosti.

  Doktor iz Klinike za neurohirurgiju KBC Osijek očekuje kako će efekt biti takav da se neće primijetiti da je operacija urađena.

  “Sama operacija nije tehnički zahtjevna, nije nikakvo čudo medicine, ali postupak osiguravanja umetka pomoću 3D tehnologije nešto je što čini razliku. To je nešto novo ne samo u BiH nego i u regiji”, ocijenio je dr. Splavski te dodao kako je ovo jedan primjer individualizirane medicine, a to je medicina budućnosti.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty eight − fifty one =