More

  U Kini pronađeni fosili 215 jaja pterosaurusa

  Na sjeverozapadu Kine naučnici su otkrili fosile 215 jaja pterosaurusa, među kojima 16 sa djelomičnim ostacima embriona.

  Najnovije otkriće je donijelo dokaze da su ti leteći reptili, koji su živjeli zajedno sa dinosaurusima, rađali mladunce koji u ranim fazama života nisu mogli da lete i bila im je potrebna roditeljska njega, prenosi Reuters.

  Fosili stotina muških i ženskih odraslih jedinki vrste Hamipterus tianshanensis koja se hranila ribom pronađeni su pored fosila mladunaca i jaja u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur, čime je ta vrsta, koja je živjela prije 120 miliona godina u periodu krede, možda postala najizučenija među svim pterosaurusima.

  Prvi leteći kičmenjaci na zemlji

  “Želimo da ovu regiju nazovemo ”Raj pterosaurusa”, rekao je paleontolog sa Instituta za paleontologiju kičmenjaka i paleoantropologiju Kineske akademije nauka.

  Odrasle jedinke ove davno izumrle vrste imale su krijestu na izduženoj glavi, oštre zube i raspon krila veći od tri i po metra.

  Do sada nije pronađeno nijedno jaje pterosaurusa sa embrionima očuvanim u tri dimenzije.

  Pterosaurusi su bili prvi leteći kičmenjaci na Zemlji, napominje britanska agencija.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × = forty five

  Čitano

  Povezani članci