More

  U junu se završava magistralna cesta Neum – Stolac, koštat će 88,9 miliona KM

  Izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac trebalo bi da bude završena u junu ove godine, kazali su za Faktor iz Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH. Izgradnjom ove saobraćajnice bh. građani će dobiti direktan izlaz za Jadransko more, tačnije, dostojnu putnu komunikaciju prema gradu Neumu.

  – Za cjelokupan projekat izgradnje magistralne ceste M-17 Neum – Stolac bit će utrošeno cirka 88.965.690,01 KM. Izgradnjom ove moderne saobraćajnice riješit će se problem povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom Hercegovačko-neretvanskog kantona, a time i cijele Bosne i Hercegovine, te pozitivno utjecati na konkurentnost privrede Neuma i Stoca. Rok za završetak radova na kompletnoj cesti od Neuma do Drenovca je juni 2022. godine – naveli su nam iz Cesta Federacije.

  Dodaju kako izgradnja ceste teče planiranom dinamikom.

  – Od ukupno sedam lotova na koliko je podijeljena kompletna dionica dužine 36,5 km, trenutno se izvode radovi na samo dva lota (LOT 5 i LOT 6). Radovi na dionici Stari Neum – Broćanac u dužini 12 km su završeni. Na dionici Oštrovac – Broćanac dužine pet km, izvođeni su radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka. Nadalje, završena je dionica Broćanac – Prapratnica, dužine tri km, uključujući i radove na raskrsnicama Babin Do i Oskrušnica – kazali su.

  Završena je i poddionici Prapratnica – Hutovo, uključujući i tunel Žaba, kao i dio Stolovi – Drenovac.

  Radovi na poddionici Hutovo – Cerovica i poddionici Cerovica – Stolovi započeli su u oktobru 2020. Rok za završetak radova je 31.5.2022. te se ne očekuje kašnjenje.

  Faktor.ba/Otisak

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ten ÷ = one

  Čitano

  Povezani članci