More

  U julu počinje proširenje tuzlanskog aerodroma

  Veći putnički terminal i nove zgrade za GP i UIO.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Realizacija prve faze projekta nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla trebalo bi da počne u toku mjeseca jula ove godine.
  Paralelno s ovim projektom uslijedit će i izgradnja zgrade Granične policije (GP) BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, kao i carinskog skladišta za avionsko gorivo.

  Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović u razgovoru za Klix.ba je kazao da je tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala raspisan, a cjelokupna procedura bi trebalo da bude završena 10. jula, za kada je zakazano otvaranje ponuda.

  “Nakon odabira najpovoljnijeg ponuđača uslijedit će i sama realizacija prvog dijela projekta, a to očekujemo do kraja jula”, istakao je Karasalihović.

  S obzirom na izuzetno veliko povećanje broja putnika u posljednje četiri godine na Međunarodnom aerodromu Tuzla, ukazala se potreba za širenje prostornih kapaciteta, posebno u dijelu putničkog terminala koji u ovom trenutku po satu nesmetano može opslužiti 200 dolazećih i isto toliko odlazećih putnika.

  “Samim tim želimo stvoriti i poboljšati uslove za nesmetano odvijanje saobraćaja, odnosno primanje i otpremanje dva aviona s našeg aerodroma. Cilj nam je da u jednom satu možemo opslužiti 400 ljudi u odlasku i isto toliko u dolasku”, istakao je Karasalihović.

  Tuzlanski aerodrom trenutno na raspolaganju ima 1.800 metara kvadratnih prostora, a realizacijom spomenutog projekta kapacitet će se povećati na 4.900 metara kvadratnih.

  Predviđeno 6,5 miliona KM

  Za kompletan projekt, s projektnom dokumentacijom, predviđena su finansijska sredstva u iznosu od blizu 6.500.000 konvertibilnih maraka.

  Dosadašnjim aktivnostima osigurano je blizu 4.500.000 KM, dok će preostali dio biti osiguran do konca augusta.

  Karasalihović kaže da se kompletna realizacija projekta očekuje krajem ove, eventualno početkom iduće godine.

  On je istakao i da Međunarodni aerodrom Tuzla u ovom trenutku ima 160 zaposlenih osoba po raznim osnovama, koje mogu odgovoriti zahtjevima putnika.

  “Ukoliko dođe do povećanja operacija od Wizz Aira i same aviokompanije Turkish Airlines-Cargo s kojom imamo potpisan ugovor za izvoz namirnica animalnog porijekla, mi ćemo broj uposlenih i povećati”, nastavio je naš sagovornik.

  Uporedo s realizacijom projekta nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla uslijedit će i izgradnja zgrade Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

  Za ovaj projekt UIO je osigurala finansijska sredstva u izosu od dva miliona maraka.

  “Također, paralelno s realizacijom projekta nadogradnje i rekonstrukcije putničkog terminala vršit će se i izgradnja carinskog skladišta za avionsko gorivo. Tenderska procedura je u toku, a njen završetak očekujemo krajem ovog, odnosno početkom idućeg mjeseca, kada ćemo odabrati izvođača”, dodao je Karasalihović.

  Vrijedost projekta je blizu 500.000 KM, a Karasalihović dodaje da će finansijska konstrukcija biti zatvorena od vlastitih sredstava Međunarodnog aerodroma Tuzla.

  U 2017. žele 700.000 putnika

  Zanimljivo je kazati da je na Međunarodni aerodrom Tuzla u srijedu sletio avion s milionitim putnikom za protekle četiri godine.

  Samo u prošloj godini usluge ovog aerodroma koristilo je 311.000 putnika, a za prvih pet mjeseci 2017. taj broj iznosi 196.000.

  S Međunarodnog aerodroma Tuzla trenutno se obavlja prijevoz putnika na 16 destinacija prema sedam zemalja, a pored putničkih, vrše se i kargo operacije.

  Cilj menadžmenta tuzlanskog aerodroma za ovu godinu je opsluživanje 700.000 putnika.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  9 ÷ = one