More

  U iznosu od 400 maraka: Uskoro isplata jednokratne pomoći zaposlenima u javnoj upravi u Brčkom

  - Advertisement -

  Rebalansom budžeta Distrikta za 2023. godinu u iznosu od 40,5 miliona KM obezbjeđena su sredstva između ostalog i za povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru, kao jedna od obaveza preuzetih u dogovoru sa Sindikatom Brčko distrikta u vezi sa povećanjem plata zaposlenih u javnoj upravi.

  Predsjednik Sindkata Distrikta Igor Babić kaže da je ovim Rebalansom planirana isplata jednokratne pomoći zaposlenima u javnoj upravi koji imaju platu manju od 1.200 KM.

  „Mi smo dobili informaciju da bi isplata jednokratne novčane pomoći zaposlenima u organima javne uprave, trebala početi za najviše 15 dana u iznosu od 400 maraka, a čija je osnovna plata do 1.200,00 KM odnosno koja ne prelazi neoporezivi dio, kao i pravnim licima koje je osnovao Distrikt“, pojasnio je Babić, prenosi radio Brčko.

  Prema riječima Babića pravo na ovu jednokratnu pomoć imaju i zaposleni u Javnim preduzećima.

  „S tim da će ako preduzeće posluje pozitivno isplatiti jednokratnu pomoć, a ukoliko preduzeća nemaju novčana sredstva biće isplaćeno iz rebalansa budžeta Distrikta za 2023 godinu“, istakao je Babić.

  Kako je rekao, na spisku se nalazi oko 660 zaposlenih u organima javne uprave koji su ispunili uslove za isplatu ove pomoći, a što se tiče Javnih preduzeća nemaju tačan broj.

  „Vlada Brčko distrikta je tražila od Javnih preduzeća da dostave spiskove sa žiro računima onih koji bi trebalo da dobiju ovu pomoć i vjerujemo da niko neće biti izostavljen“, naveo je Babić.

  U današnjoj anketi pitali smo i Žiku Đurića, zaposlenog u organima javne uprave u Brčkom, šta za njega znači ova jednokratna pomoć.

  „Rast cijena je evidentan na svakodnevnom nivou i svaka pomoć će dobro doći pošto je svakako neizvjesna situacija oko poskupljenja“, rekao je Đurić.

  Podsjećamo, generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Distrikta počeo je 23. maja ove godine a završen je četvrog jula potpisanim Sporazumom o prestanku generalnog štrajka između Vlade Distrikta i brčanskog Sindikata.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty seven − thirty one =