More

  U graničnom pojasu više neće biti moguće postaviti zastave ili pak oznake dvaju entiteta

  - Advertisement -

  Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine uskoro bi opet trebala razmatrati nacrt Zakona o nadzoru granice koji prije ljetne pauze nije dobio potrebnu podršku u Zastupničkom domu, a kojim se predviđaju određene promjene, piše Večernji list Bosne i Hercegovine.

  Tako 100 metara od granice neće biti moguće postavljati bilo kakva obilježja osim državnih. Krajen juna nacrt zakona nije dobio podršku Zastupničkog doma jer nije bilo entitetske većine iz entiteta Rs. Trenutno na ulasku u BiH, nakon nekoliko graničnih prijelaza, putnike dočekuje ploča s natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku”. Zastupnica Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke tokom mandata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pokrenula je inicijativu za uklanjanje velikih postavljenih ploča na ulazima u BiH, navodeći za to primjer graničnog prijelaza Zupci u Trebinju prema Crnoj Gori.

  Ne zna se čiji je posao

  Na zahtjev za uklanjanje tih ploča dobila je nejasan odgovor, da je za takvo što zadužena Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH. To je pitanje na njezinu inicijativu aktuelizirao državni ministar prometa i veza Edin Foto, koji je inače čelnik Naše stranke. Izmjene ovoga zakona sastavni su dio međustranačkog sporazuma, a na čijem donošenju također insistiraju institucije Evropske unije, smatrajući ga važnim u mozaiku reformi koje vlasti u BiH moraju provesti kako bi ispoštovale njihova očekivanja.

  “Razočaravajuće je što za nacrt Zakona o nadzoru granice nisu glasali entitetski zastupnici Rs-a. Ovo je negativan signal za put u EU. Status kandidata podrazumijeva ispunjavanje, odnosno razumijevanje određenih koraka, uključujući upravljanje granicama. Prilike za napredak ne smiju se propustiti”, poručili su tada iz Delegacije Evropske unije. A upravo bi se ovim izmjenama spriječila mogućnost da u nešto užem prostoru od dosadašnjih predviđenih 300 metara budu bilo kakva druga obilježja. Izvan toga područja neće biti sporno postaviti druga obilježja, kao što je to sada i slučaj, čak i na međuentitetskoj liniji na kojoj se na brojnim mjestima upravo nalazi poruka dobrodošlice u entitet Rs. A što je i sastavni dio političke kampanje kojom se ovaj entitet sistemski predstavlja državnim obilježjima.

  Posebne zone

  Inače, Zakon o nadzoru granice BiH uređuje ulazak, izlazak i tranzit stranaca preko granice, ali i mjesta graničnih prijelaza, granične crte, zaštitnog područja, prijenosa i nadzora prijenosa oružja i municije preko državne granice, zatim međunarodnu graničnu policijsku saradnju, prikupljanje podataka i vođenje evidencija te druga pitanja koja su u vezi s nadzorom granice. Zakon je usvojen 2008. godine i od tada je nekoliko puta mijenjan. Nepromijenjene se odredbe u zakonu tiču graničnoga pojasa koji se prostire do 10 kilometara od granične linije u dubinu teritorija BiH.

  Istodobno, definira se kako je zaštitno područje pojas koji se prostire do 300 metara od granične crte u dubinu teritorija BiH. Ovim zakonom definira se da je Ministarstvo civilnih poslova BiH mjerodavno za označavanja, obnovu i održavanja graničnih oznaka na uređenoj državnoj granici te pripremu dokumenata o granici. Također se precizira da se u blizini granice, na cestama i drugim komunikacijama, postavljaju posebne natpisne ploče i signalizacija kojima se upozorava na približavanje graničnoj crti. Posebne natpisne ploče i signalizaciju, na prijedlog Granične policije BiH, nakon premjera mjerodavne geodetske uprave, postavlja Ministarstvo prometa i veza BiH. Zakonom se zabranjuje da se na posebne natpisne ploče i signalizaciju postavljaju druge ploče ili signalizacija kojima bi se smanjivala vidljivost ploča i signalizacije kojima se upozorava na graničnu liniju.

  “U području graničnog prijelaza i u zaštitnom području nije dopušteno postavljanje bilo kakve reklamne, osim prometne signalizacije”, definira se.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = six