More

  U ekstremnom siromaštvu živi 180 miliona djece

  Najveći pad kvaliteta života zabilježen je u Južnom Sudanu; porast broja smrtnih slučajeva zabilježen je u sedam zemalja.

  - Advertisement -

  Vjerovatnoća da približno 180 miliona djece iz 37 zemalja svijeta živi u ekstremnom siromaštvu, ne pohađa školu ili umire od posljedica nasilne smrti veća je u današnje doba nego prije 20 godina, podaci su UNICEF-a objavljeni u ponedjeljak.

  Nemiri, sukobi, ratovi i loše upravljanje državama među glavnim su uzrocima pada kvaliteta življenja svakog dvanaestog djeteta, a u svijetu ih je, po podacima ove UN-ove organizacije, 2,2 milijarde.

  Najveći pad kvaliteta života zabilježen je u Južnom Sudanu, zemlji u kojoj vlada krvavi građanski rat, a djeci je daleko gore nego onoj iz ranijih generacija u sve tri kategorije, prenosi agencija Hina.

  “I dok je veći broj djece iz posljednje generacije osjetio poboljšanje standarda življenja bez presedana, postoji i zaboravljena manjina koju je to zaobišlo, ne njihovom krivicom ili zbog nesposobnosti njihovih roditelja, a to je čista lakrdija”, izjavio je direktor UNICEF-a za istraživanje, prikupljanje podataka i politiku Laurence Chandy.

  U više od 14 zemalja, među kojima su Kamerun, Zambija i Zimbabve, povećan je broj stanovnika koji dnevno žive s manje od 1,90 dolara.

  Međunarodni dan djeteta

  Manji broj upisa djece u osnovne škole evidentiran je u 21 zemlji svijeta. Među njima su Sirija i Tanzanija.

  Porast broja smrtnih slučajeva djece mlađe od 19 godina zabilježen je u sedam zemalja: Srednjoafričkoj Republici, Iraku, Libiji, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu. Sve nabrojane države prolaze kroz tragične i krvave sukobe, podsjetio je Chandy.

  Objava UNICEF-ovog izvještaja poklopila se s Međunarodnim danom djeteta, koji se obilježava 20. novembra. Cilj mu je podsjetiti javnost na potrebu zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Svrha njegovog obilježavanja jest bolje razumijevanje, prihvatanje i dobrobit sve djece.

  Generalna skupština UN-a 20. novembra 1959. usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta.

  Od 20. novembra 1989. Međunarodni dan djeteta, koji su potaknuli Organizacija Ujedinjenih nacija i njene specijalizirane ustanove, obilježava se u cijelom svijetu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + three =