More

  U Brčkom u protekle četiri godine čak 27 osoba sebi oduzelo život, a u entitetima?

  - Advertisement -

  Samoubistvo ili suicid je aktivni ili pasivni autodestruktivi čin u kojem čovjek svjesno i namjerno oduzima sebi život zbog različitih motiva.

  Na osnovu podataka, prikupljenih kroz analizu statističkih biltena Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku RS, službenih podataka Policije Brčko distrikta BiH i medija, ustanovljeno je da je u BiH u periodu od 2020. do 2023. godine 1.431 osoba počinila suicid, saopšteno je iz Centra za sigurnosne studije.

  Samoubisto je jedan od rijetkih fenomena koji je u potpunosti oslobođen od vjerskih, spolnih, rasnih, kulturoloških, socijalnih, uzročnih, vrijednosnih, vremenskih i uzrasnih granica.

  • U 2020. godini se u FBiH desilo 154 suicida, 185 u RS i 9 u Brčko Distriktu.
  • U 2021. godini u FBiH 177, 194 u RS i 7 u BD
  • U 2022. godini u FBiH 151, u RS 179 i u BD 8
  • u 2023. godini u FBiH 189, u RS 175 i BD 3

  U pogledu demografskih karakteristika, skoro 80% suicida počinile su osobe muškog spola.

  Najveći broj počinilaca suicida u BiH osobe su starije od 60 godine te se smatra da bi uzrok takvog njihovog čina mogao biti osjećaj „beskorisnosti“ i zapostavljenosti.

  Jedan od problema je u tome što u BiH ne postoji jedinstveni registar samoubistava te se stvara percepcija o tome da se ovakvi slučajevi zanemaruju.

  Također, podatak o broju osoba, koje u poznim godinama počine samoubistvo, trebao bi biti jedna vrsta alarma koja zahtijeva veći angažman i kreiranje novog sistema vrijednosti o brizi o starijima.

  Stoga, postavlja se opravdano pitanje u kojoj mjeri postajemo bezosjećajno društvo, obzirom da problematika slučajeva suicida i trauma s kojima se naknadno suočavaju bližnji nastradalih ne izazivaju toliki interes javnosti kao, primjera radi, slučajevi ubistava čiji je broj znatno manji.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + forty four = fifty one