More

  U Brčkom se primjenjuje novi Pravilnik o cijenama lijekova

  Šefica Službe za zdravstvenu zaštitu u Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH dr Lidija Ljubojević istakla je da se u apotekama mora primjenjivati novi pravilnik koji u praksi znači niže cijene lijekova.

  - Advertisement -

  Šefica Službe za zdravstvenu zaštitu u Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH dr Lidija Ljubojević izjavila je da se na području Brčkog primjenjuje Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova u BiH, prenosi portal Radija Brčko.

  „Ovaj pravilnik o maksimalnim veleprodajnim cijenama koji je donijela Agencija za lijekove BiH važeći je i na području Brčko distrikta za sve ustanove koje se bave proizvodnjom i distribucijom lijekova, kao i za zaposlene u našem fondu. Oni moraju korigovati postojeće cijene sa maksimalnom veleprodajnom cijenom koju je Agencija propisala. Mi smo komisijski analizirali esencijalnu i dodatnu listu lijekova i uskladili ih sa maksimalnim veleprodajnim cijenama. To znači da su veće cijene smanjene, a niže su ostale iste”, precizirala je dr Ljubojević.

  Šefica Ljubojević je istakla da se u apotekama mora primjenjivati novi pravilnik koji u praksi znači niže cijene lijekova.

  „Taj propis je važeći kako za veledrogerije, tako i za apotekarske ustanove. Svako nepoštovanje ovog pravilnika podliježe sankcijama, odnosno kaznenim odredbama“, precizirala je dr Lidija Ljubojević.

  Po riječima glavnog inspektora u brčanskom Inspektoratu Zorana Gajića, nadležni inspektori u Inspektoratu imaju probleme zbog ažuriranja liste lijekova koja se objavljuje na sajtu Agencije.

  „Ta lista mora biti konačna, da bismo mi obavili određene pripreme i zdravstvena inspekcija krene u kontrolu. U narednih par dana mi krećemo u kontrolu u apotekama da utvrdimo da li se poštuje marža u iznosu od 20 odsto koja je utvrđena ovim pravilnikom, a koja važi na području Brčko distrikta. Za one koji ne budu poštovali propise, slijedi kazna“, rekao je Gajić.

  On je podsjetio da na osnovu Zakona o lijekovima BiH, promet lijekova na veliko vrše inspektori Agencije za promet lijekova, dok kontrolu prometa na malo vrši inspektor brčanskog Inspektorata.

  „Važan momenat za inspektore na terenu je da se ustroji konačna lista lijekova, bez toga inspektori će imati ozbiljne teškoće u kontroli. Nadam se da su se sve nadležne institucije usaglasile oko konačne liste lijekova“, naglasio je glavni inspektor Gajić.

  Posljednja, ali i najvažnija karika u ovom lancu trgovine su vlasnici apoteka koji na kraju primjenjuju Pravilnik. On se, po riječima Radoslava Subotića, jednog od vlasnika brčanskih apoteka, primjenjuje.

  „Apoteke će na osnovu ulaznih cijena lijekova koje su dobile od veledrogerija izvršiti ili su već izvršile nivelaciju cijena. Mislim da je to već završeno u 99 odsto apoteka, jer je svima cilj da lijekovi budu niži i da budu konkurentniji na tržištu. Ja sam već nivelisao cijene“, rekao je Subotić.

  Kako smo saznali od naših sugrađana, neki lijekovi su zaista pojeftinili, većina nije. Glavnu riječ u kontroli će, prema Pravilniku koji se čekao više godina, imati inspektori, podsjeća Radio Brčko.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty four ÷ = fourteen