More

  U Brčkom predstavljen rad prve palijativne zdravstvene ustanove u BiH

  spot_imgspot_img

  U hotelu Jelena danas je predstavljena prva palijativna zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini sa interdisciplinarnim timom za palijativnu njegu pacijenata sa sjedištem u  Domaljevcu a na usluzi je svim građanima Brčko distrikta, Semberije, Majevice i Županije Posavske. Ova stacionarna privatna bolnička ustanova namijenjena je licima oboljelim od neizlječivih bolesti.

  „Smještajni kapacitet ove ustanove za sada je 13 kreveta. Također posjedujemo mobilne timove koji brinu o ljudima koji se nalaze u svojoj kući do onoga momenta do kada je to moguće. Kada se stanje pacijenta pogorša onda ih  prebacujem u palijativni smještaj”, istakao je osnivač i direktor prve palijativne ustanove u regionu Daniel Pendić.

  Inicijativu za otvaranje zdravstvene i palijativne njege u našem gradu podržale su članice udruženja „Brčansko srce”, s obzirom da je ova vrsta njege potrebna i građanima Brčko distrikta.

  „Naše udruženje kao što znate dugi niz godina je upućivalo nadležnim organima Brčko distrikta BiH, zahtjev za otvaranje odjela za palijativnu njegu pacijenata, ali svih ovih godina nismo dobili pozitivan odgovor na naše zahtjeve. Raduje nas činjenica da pomoć koju ne možemo dobiti od javnog ipak možemo ostvariti u privatnom sektoru”, naglasila je Ferida Halilović, članica udruženja „Brčansko srce”.

  Otvaranje nove ustanove za palijativnu njegu u Brčko distriktu planiran je za mjesec dana.

  Novinarka: Suada Malkanović 

  Čitano

  Povezani članci