U Brčkom počinje manifestacija u povodu dana rođenja Muhammeda a.s.

  Program počinje danas u 16 sati na Trgu mladih, kada će imami i vjeroučitelji sa djecom dijeliti tradicionalne mevludske bombone i simboličnim puštanjem balona otvoriti manifestaciju.

  S lijeva na desno: Hajrudin Omerović, Mustafa-ef. Gobeljić, Sabahudin-ef. Ravkić (Foto: Otisak.ba)

  Piše: Adis Mujdanović
  Foto: Kristian Bilić

  Danas u Brčkom počinje manifestacija „Ti si ruža džennetska“, koju Medžlis Islamske zajednice Brčko organizira u povodu dana rođenja posljednje Allahovog poslanika Muhammeda a.s.

  Program manifestacije, koja traje do 23. decembra, na današnjoj konferenciji za medije predstavili su glavni imam Medžlisa Mustafa-ef. Gobeljić i sekretar Medžlisa Sabahudin-ef. Ravkić.

  Muhammed a.s je, prema učenju Islama, posljednji Božiji poslanik i pečat u tom, kako muslimani kažu, svjetopovijesnom ciklusu Božanskog javljanja čovjeku.

  Pored toga, on je za muslimane paradigma savršenog čovjeka u svim aspektima ljudskog života.

  „Dužni smo istaći da mi muslimani priznajemo, poštujemo i volimo i sve druge Božije poslanike o kojima nam Ku’ran kazuje, ali koji se spominju i u drugim nebeskim knjigama“, naglasio je Glavni imam.

  Ipak, za muslimane je Muhammed a.s. najljepši i najpotpuniji uzor i stoga svaki iskreni musliman teži da što više liči na svoga poslanika.

  „Ta naša težnja je konstantna, ali postoje situacije kada se ona dodatno intenzivira. Jedna od njih je ova kada se prisjećemo rođendana našeg poslanika“, istakao je on.

  Manifestacija „Ti si ruža džennetska“ organizira se po treći put.

  „Ovo je naš treći pokušaj da na ovakav način izrazimo svoju radost u povodu ovog značajnog datuma i jednog od najznačajnijih povijesnih događaja“, izjavio je Gobeljić.

  U narednih više od mjesec dana bit će upriličeno 18 duhovno-vjerskih, kulturno-vjerskih, edukativnih, humanitarnih, ekoloških i sportskih manifestacija.

  Program počinje danas u 16 sati na Trgu mladih, kada će imami i vjeroučitelji sa djecom dijeliti tradicionalne mevludske bombone i simboličnim puštanjem balona otvoriti manifestaciju.

  „Naša želja je da se što bolje  identificiramo sa našim poslanikom pa smo, znajući da je on bio veliki humanitarac i dobrotvor, napravili i akciju početka gradnje kuće jednom džematliji“, istakao je Ravkić.

  Najavio je da će 28. novembra u 10 sati ozvaničiti početak gradnje učenjem dove na temelju kuće, pozvavši ovom prilikom vjernike da prisustvuju ovom događaju.

  Riječ je o gradnji kuće za jednu socijalno ugroženu porodicu koja živi u izuzetno nehumanim uvjetima, stoga je cilj ove akcije stambeno zbrinjavanje te porodice po sistemu „ključ u ruke“.

  Foto: medzlisbrcko.ba
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × seven = thirty five