U Brčkom organiziran „Otvoreni dijalog sa mladima“

Foto: Radio Brčko

U saradnji sa Odjelom za stručne i administrativne poslove Vlade i Vijećem mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, a uz podršku Misije OSCE-a (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) u BiH, Komisija za mlade brčanske Skupštine danas je, u velikoj sali ove institucije, organizirala “Otvoreni dijalog sa mladima”.

Učesnicima Dijaloga predstavljeni su rezultati i opće preporuke iz analize istraživanja o mladima, koja je od strane Instituta za razvoj mladih KULT iz Sarajeva sprovedena kao pripremna faza za izradu strategije za mlade BDBiH (za period od 2021. do 2025. godine).

Cilj je da se mladi i organi izvršne i zakonodavne vlasti zaduženi za pitanja mladih informiraju o rezultatima istraživanja i aktivnostima koje se preduzimaju na poboljšanju položaja mladih u BDBiH.

Mnogo nezadovoljstva kod mladih

Predsjednica Vijeća mladih Tea Ružić kazala je u izjavi za medije da prisustvo oko 70 mladih Otvorenom dijalogu govori o njihovoj zainteresiranosti i želji da ostanu u BDBiH.

“Želimo staviti fokus na mlade koji žele da ostanu ovdje. Oni žele da se što prije izradi strategija za mlade kako bi se krenulo sa njenom realizacijom i trudit ćemo se da to ne bude samo akt na papiru”, istakla je ona.

Kazala je da je istraživanje koje je sprovedeno pokazalo da je mnogo toga čime mladi nisu zadovoljni.

“Mladi nisu zadovoljni gotovo ni sa čim što se događa u ovom gradu. Zadovoljni su ulaganjima u sport, ali nisu zadovoljni ulaganjima u kulturu, društvenim sadržajem, nivoom mita i korupcije, i to je ono što ćemo se truditi da promijenimo”, naglasila je Ružić.

Blažić: Usvajanje strategije ovog ljeta

Šef Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić izjavo je da je istraživanje rađeno na uzorku od 360 mladih i da je bilo veoma korisno u sagledavanju realnog položaja i statusa mladih u ovoj lokalnoj zajednici.

“Vlada Brčko distrikta je na 4. tematskoj sjednici razmatrala Akcioni plan predložen od Savjeta mladih za period 2020-2022. godina, kojim je predloženo 10 mjera, i on je upućen svim odjeljenjima koja su dala odgovore iz svoje nadležnosti, nakon čega će ga Vlada ponovo razmatrati i usvojiti. Nakon usvajanja, to će biti akt za postupanje odjeljenja i institucija u pitanjima vezanim za položaj mladih”, naveo je on, dodavši da se usvajanje strategije za mlade očekuje ovog ljeta.

Naglasio je da mladi žele učešće u odlučivanju o pitanjima koja ih se tiču, kao i da su njihovi gorući problemi pitanje zaposlenja i rješavanje stambene problematike.

Novinar: Adis Mujdanović

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

one × = three