More

  Detalji pooštravanja mjera u Brčko distriktu BiH

  spot_imgspot_img

  Komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donio je danas, na 91. sjednici Štaba, uzimajući u obzir negativan trend rasta broja zaraženih korona virusom u Brčkom i prijedlog Kriznog štaba zdravstva, naredbu kojom je zabranjeno kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u vremenskom periodu od 22.00 do 5.00 sati, u narednih 15 dana, saopšteno je iz Štaba.

  Rad ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škola sporta i rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru ograničavaju se u vremenskom periodu do 21.00 sat u narednih 15 dana.

  Zabranjeno je svako organizovano okupljanje s muzikom uživo, di-džejevima i slično.

  Zadužuje se Ured gradonačelnika – Inspektorat da vrši pojačanu kontrolu poštovanja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u ugostiteljskim objektima, a sve s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa – COVID-19, te ukoliko se utvrdi nepoštovanje epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu istom onemogući daljnji rad do kraja radnog vremena tog radnog dana.

  Na ovaj način mjere koje su važile u dane vikenda produžavaju se na cijelu sedmicu, počevši od danas.

  Štab za zaštitu i spašavanje donio je Procedure o načinu izvođenja nastave kod kuće za učenike iz osnovnih i srednjih škola koji su u izolaciji kako slijedi:

  Ovom procedurom propisuje se način izvođenja nastave kod kuće za učenike osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH koji su u izolaciji i ne mogu pohađati nastavu u školi.

  (1) Nakon dostave rješenja o izolaciji učenika, razrednik o tome upoznaje direktora škole i saziva Odjeljensko vijeće radi upoznavanja s novonastalom situacijom.

  (2) Nakon razmatranja rješenja, Odjeljensko vijeće sačinjava prijedlog načina izvođenja nastave kod kuće za učenike u izolaciji i dostavlja Nastavničkom vijeću na razmatranje i odobrenje.

  (3) Prijedlog Odjeljenskog vijeća sadržava: ime i prezime učenika, razred i odjeljenje, stručno zvanje odnosno zanimanje, nastavne predmete s popisom nastavnih jedinica za koje će se dostavljati nastavni materijali za vrijeme trajanja izolacije određenom rješenjem o izolaciji te raspored dostavljanja nastavnih materijala za svaki nastavni predmet.

  (4) Odobrenje Nastavničkog vijeća dostavlja se Odjeljenju za obrazovanje na znanje.

  Nakon odobrenja Nastavničkog vijeća, nastava za učenike koji su u izolaciji izvodi se na sljedeći način:

  a) Nastavne sadržaje iz nastavnog plana i programa s preciznim uputama i odgovarajućim nastavnim materijalima usklađene s mjesečnim planom rada priprema predmetni nastavnik i dostavlja razredniku;

  b) Način dostavljanja nastavnih materijala razrednik dogovara s učenikom, roditeljem odnosno starateljem;

  c) Razrednik dostavlja pripremljeni nastavni materijal učeniku odnosno roditelju odnosno staratelju prema utvrđenom rasporedu dostavljanja i o tome vodi evidenciju u napomeni u razrednoj knjizi;

  d) Praćenje izvođenja nastave kod kuće za učenike u izolaciji vrši pedagog, a u školama koje nemaju pedagoga direktor škole.
  Realizovani nastavni sadržaji za cijelo razredno odjeljenje u izolaciji se upisuju u razrednu knjigu prema važećem rasporedu časova, a u skladu s evidencijom dostavljenih nastavnih materijala.

  Usvojene procedure primjenjuju se od dana donošenja, odnosno od danas, navedeno je u saopštenju.

  Čitano

  Povezani članci