More

  U Brčkom održana tematska sjednica Vijeća muftija o zekatu, sadekatul-fitru i kurbanu

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini jučer je u Brčkom održalo 2. tematsku sjednicu na kojoj je raspravljano o zekatu, sadekatul-fitru i kurbanu.

  Sjednicom je predsjedavao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović, a nakon podnesenih referata i diskusija, Vijeće muftija je usvojilo sljedeće zaključke:

  1. Zekat, sadekatul-fitr i kurban su obredi (ibadeti) koje muslimani vjerno i dosljedno izvršavaju od vremena poslanika Muhammeda, a.s., do današnjih dana. Ulul-emr ima pravo i obavezu da muslimanima osigura adekvatne uslove za izvršavanje ovih obreda. Institucionalnim prikupljanjem i raspodjelom zekata i sadekatul-fitra Islamska zajednica kroz Fond Bejtul-mal organizira izvršavanje ovih ibadeta shodno izvornoj Poslanikovoj, a.s. praksi i praksi hulefai-rašidina.

  2. Samo institucionalnim prikupljanjem zekata u Fond Bjetul-mal i njegovom institucionalnom distribucijom ostvaruje se punina intencija propisa o zekatu i sadekatul-fitru.

  3. Vijeće muftija naglašava da se organiziranim prikupljanjem zekata na poljoprivredne proizvode upotpunjuje izvršavanje propisa o zekatu. Vijeće pohvaljuje nivo međusobne saradnje svih organizacionih jedinica tokom prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode, njegovog transporta, skladištenja i podjele. Dosadašnji rezultati ukazuju na svijest vjernika, davaoca zekata na poljoprivredne proizvode, o važnosti ovog ibadeta.

  4. Vijeće muftija izražava podršku koordiniranom načinu vođenja akcije kurbana s nivoa Rijaseta i uprava medresa. Organizirani način klanja kurbana je usmjeren na vjernike koji nisu u prilici izvršiti čin žrtvovanja kurbana u okviru svog domaćinstva. Ova akcija kroz otkup stoke domaćih proizvođača osnažuje održivi opstanak bošnjačkih povratnika i svojim efektima kontinuirano pomaže učenicima, studentima i svim generacijama i grupama socijalno-ugroženih stanovnika Bosne i Hercegovine.

  5. Vijeće muftija ukazuje na značaj Ureda za društvenu brigu koji sredstvima iz Bejtul-mala pomaže socijalno ugroženim kategorijama našeg društva te time upotpunjuje socijalno-humanitarnu misiju Islamske zajednice.

  6. Vijeće muftija insistira na daljnjem jačanju institucionalne saradnje organa i ustanova Islamske zajednice u dijaspori i Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  Sjednici su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Enes ef. Ljevaković, muftije te glavni imami Islamskih zajednica Bošnjaka u dijaspori i rukovodioci organizacionih jedinica u Rijasetu IZ.

  Domaćin sjednice bili su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Brčko.

  Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović je nakon sjednice kazao da su se na sjednici analizirale i raspravljale važne teme za misijsko djelovanje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  Zahvalivši reisul-ulemi, muftija Fazlović iskazao je zadovoljstvo što je sjednica održana u Brčkom, čime se osnažuje i institucionalni rad na terenu i šalje snažna poruka aktivistima koji požrtvovano sudjeluju u misiji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

  Također, ovom prilikom ukazao je i na sve veći značaj socijalne dimenzije u misiji Islamske zajednice koja sredstvima iz Bejtul-mala nastoji pomoći građanima Bosne i Hercegovine.

  Mina.ba//Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ seven = one