U Brčkom održana Svečana akademija povodom Dana državnosti BiH

Večeras je u sali Omladinskog centra u Brčkom upriličena Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Time je zaključeno obilježavanje jednog od najvažnijih datuma u historiji naše države.

Udruženje građana „Stećak“ je već tradicionalno organizator ove manifestacije, a predsjednik Udruženja Ernad Osmić se nada da će ovaj datum u budućnosti spajati narode sa ovog prostora, a ne razdvajati.

„Svojevrstan moto ove godine je ‘Bosna i Hercegovina kao tekovina evropskih ideala’. Te ideale mi prepoznajemo kao antifašističku borbu i kao nastojanje da budemo otvoreno društvo“, kazao je Osmić za Otisak.ba.

Zarad velikodržavnih aspiracija se negiraju historijske tekovine

U sklopu Akademije prisutni su imali priliku da pogledaju video priloge o značaju ZAVNOBiH-a, da uživaju u muzičkim izvedbama učenika Osnovne muzičke škole u Brčkom, te u muzičkoj izvedbi Slađane Dedić, akademske pijanistice i profesorice klavira.

Počasni gost je bio vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli na Odsjeku za historiju na više predmeta u okviru naučne oblasti „Novi vijek”, dr. sci. Izet Šabotić, koji je prisutnima održao kratak čas historije Bosne i Hercegovine.

„Obnovljena je država, udareni su temelji koji su bili za sve narode i sve građane i to u Rezoluciji jasno stoji. Danas ta osnova, ne samo sa historijskog, nego i sa pravnog, a i svakog drugog aspekta, može da bude jako prihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu. Time niko nije ugrožen, ali je problem što one snage koje stoljećima aspiracije prema Bosni od svojih projekata nisu odustale i još uvijek negiraju sve ono što je bosansko i probosansko, pa i ZAVNOBiH, koji je historijska tekovina države i naroda, ali zarad tih velikodržavnih aspiracija se to negira i bez razloga“, kazao je Šabotić.

On čvrsto tvrdi da, ukoliko se želi izgrađivati zajednička država, onda se opšte vrijednosti moraju prihvatiti, a tekovine ZAVNOBiH-a uzeti kao svoje, jer one nisu ništa manje hrvatske ili srpske nego što su bošnjačke.

„Hoću da vjerujem da i oni koji su podložni utjecaju velikodržavnih projekcija jednog dana shvatiti da im je država Bosna i Hercegovina i da će u budućnosti svi raditi za dobrobit iste“, zaključio je Šabotić.

Autor: Azra Bijedić
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

seventeen + = twenty three