More

  U  Brčkom održan Dan uljarica /FOTO

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanija BIMAL održali su Dan uljarica na temu „Značaj poljoprivrede za razvoj prehrambene industrije“.

  Kroz analizu stanja u domaćoj poljoprivredi i uticaja koji ona ima na prehrambeni sektor, izneseni su zaključci o poljoprivrednom potencijalu i usklađenosti sa potrebama prerađivačkog sektora.

  „Razvijenost poljoprivredne proizvodnje ima direktan uticaj na prehrambenu industriju. Zbog usitnjenosti posjeda naši poljoprivrednici su i dalje mali proizvođači i iz tih razloga je neminovno pronalaženje kvalitetnih rješenja za uvezivanje poljoprivrednih proizvođaca. Zato je i cilj današnjeg skupa identifikacija osjetljivosti sektora i donošenje mehanizama i aktivnosti koji će dati rezultate za produktivniju poljoprivrednu proizvodnju i razvijenu prehrambenu industriju“ rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije BIMAL.

  Suljkanović je dodao da je Dan uljarica odlična prilika da se jednom godišnje okupe poljoprivrednici, resorne institucije i struka, te da razgovaraju o transformaciji poljoprivrednog sistema i potrebama poljoprivrednih proizvođača.

  „Poljoprivreda je aktuelan, živ sektor, čijim jačanjem dolazi do sveukupnog razvoja proizvodnje u Bosni i Hercegovini“ rekao je Suljkanović.

  Učesnici panela bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta, te Ministarstva poljoprivrede Županije Posavske uz organizatora poljoprivredne proizvodnje. Kroz diskusiju i razmjenu iskustava zaključeno je da je poljoprivreda jedan od temelja prehrambene industrije gdje i dalje postoji značajan prostor za razvoj i unapređenje.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × five = thirty