More

  U Brčkom obilježen Svjetski dan bubrega: Nemamo nefrologa

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Svjetski dan bubrega se obilježava svakog drugog četvrtka mjeseca marta, pa su se tako i članovi Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika Brčko distrikta, na čelu sa predsjednikom Hadžipom Karamujićem, danas okupili u cilju informisanja građana o prevenciji bubrežnih bolesti.

  Svrha obilježavanja ovog dana jeste osvještavanje o važnosti bubrega u očuvanju zdravlja, kako bi se smanjila učestalost hronične bubrežne bolesti i njenog štetnog utjecaja na pojedinca, njegovu porodicu i društvo.

  Hronične bubrežne bolesti su tihe, one dolaze sporo i možete izgubiti 90 posto funkcije bubrega do kad saznate da ste već, da je ta hronična bolest već nastupila. Imamo dijalizni centar koji radi već duži vremenski period, ali još uvijek nemamo doktora nefrologa u dijaliznom centru koji bi nas kvalitetno liječio.

  Hadžip Karamujić, predsjednik Udruženja “Bubreg” Brčko

  Hronični bubrežni bolesnici imaju problema i sa esencijalnom listom lijekova, budući da neki njima neophodni lijekovi nisu našli mjesto na istoj, te za njih moraju izdvojiti dodatna sredstva, koja nisu zanemariva.

  Jedno do dva vozila im je uzeto i koristi se za druga odjeljenja, ostalo im je jedno koje je u izuzetno lošem stanju te poručuju da je izuzetno mučno poslije 4 sata dijalize da se voze sat vremena na 40 stepeni bez klime.

  Karamujić poručuje da je najbolji način liječenja transplantacija, bilo to od živih srodnika ili kadeveričnom transplantacijom, odnosno sa mrtve osobe na živu. Međutim, ove godine u Bosni i Hercegovini, nije bilo transplantacija.

  Pandemija koronavirusa je dodatno ugrozila bubrežne bolesnike, jer njihov imunitet je oslabljen stoga zaraza koronavirusom je izuzetno smrtonosna za njih.

  Novinar: Kristian Bilić

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img