U Brčkom obilježen Međunarodni dan borbe protiv raka

Okruglim stolom u prostorijama Udruženja građana oboljelih od malignih bolesti „Brčansko srce“, danas je u Brčkom obilježen Međunarodni dan borbe protiv raka.

Brčansko srce ovaj datum obilježava već tradicionalno, a pridružili su im se i članovi Udruženja ljekara porodične medicine i Udruženja „Medicinar“.

Predsjednik Brčanskog srca Ramiza Musić kazala je u izjavi za medije da zajedno rade svih ovih godina i da su postigli velike rezultate.

„Za 12 godina postojanja Udruženja Brčansko srce promijenili smo puno toga kad su u pitanju liječeni pacijenti od malignih oboljenja, kao i liječenje samih pacijenata. Na svim poljima mislim da smo zaista podigli i svijest naših sugrađana, što govori naš projekat koji radimo godinama, predavanja po mjesnim zajednicama, evo uključili smo i škole, završni razredi srednje škole“, navela je ona.

Najpotrebnija psihosocijalna podrška

Smatra da je psihosocijalna podrška najpotrebnija u momentu kad se osoba susretne s dijagnozom raka, tako da Udruženje ima svog psihologa. Požalila se da im se malo oboljelih obraća, te istakla da to rade samo oni najhrabriji.

„Koliko god se mi trudili, još uvijek je to nekako kao sramota biti bolestan, ljudi ne žele ni da se zna da su operisani, ne možeš im nekad ni prići, iako mi se trudimo, mi smo non-stop u kontaktu sa našom onkologijom, sa našim doktorima, sa našim sestrama gdje dva puta mjesečno obilazimo onkološke pacijente, naravno uz njihovu dozvolu. Neki ne žele uopšte ni da im priđemo, ni da se slikaju, a ovi koji žele oni dođu u Udruženje, jave se“, ispričala je Musić.

Nema registra oboljelih u BDBiH

Udruženje je u 12 godina postojanja registriralo oko 160 članova, od kojih je dosta njih umrlo. Registar ukupno oboljelih od raka na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ne postoji.

„Mi imamo samo onako neke pouzdane informacije kad su u pitanju neki karcinomi kao što je karcinom dojke, imamo informaciju da 30-35 žena na godinu oboli u Brčko distriktu. Ali evo, čuli smo, ove godine obilježavali smo Sedmicu borbe protiv karcinoma grlića maternice, da su nam doktori rekli da je ove godine porast u karcinomu grlića maternice“, navela je ona.

Bitna prevencija i rano otkrivanje

Prim. dr. Maksida Jašarević, specijalista porodične medicine, izjavila je da je naročito bitna prevencija i rano otkrivanje karcinoma.

„Stoga, ovo obilježavanje 4. februara ima veliki značaj da pozovemo stanovništvo, da pozovemo naše pacijente da se aktivno uključe i da se redovno javljaju svojim doktorima, da ne čekaju samo da se pojave simptomi bolesti, nego da dolaze i na preventivne preglede“, poručila je ona.

Iznijela je poražavajuće podatke koji govore o tome da je u svijetu sve veći broj oboljelih od karcinoma svih vrsta, što poprima jednu karakteristiku epidemije.

Prošle godine u svijetu je od karcinoma oboljelo oko 16 miliona ljudi, dok je u BiH taj broj svake godine oko 4.500.

„Trebamo obratiti pažnju na onu tzv. primarnu prevenciju, a  to je ono što svako od nas može da uradi, to je da se izbjegava pušenje, izbjegava izlaganje nikotinskom dimu, da se smanji konzumacija alkohola, da se vodi računa o tjelesnoj težini, da spriječimo gojaznost, da se povede računa o zdravom načinu života, o zdravoj ishrani, da se poveća fizička aktivnost. Također, treba povesti računa tokom ljetnih mjeseci da se previše ne izlažemo sunčevoj svjetlosti koja isto tako može štetno da djeluje, da dovede do razvoja karcinoma kože“, navela je dr. Jašarević.

Autor: Adis Mujdanović
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

thirty nine − = 31