More

  U Brčkom obilježen Dan borca

  - Advertisement -

  Na Patrizanskom spomen-groblju obilježen je 4. juli, 76. godišnjica Dana borca u Drugom svjetskom ratu, javlja portal BDC televizije.

  Savez udruženja boraca NOR-a Brčko distrikta BiH polaganjem vijenaca i cvijeća, te odavanjem počasti palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora obilježio je sjećanje na ovaj veliki dan.

  “Danas obilježavamo Dan borca Drugog svjetskog rata. Dan borca je praznik naroda Jugoslavije. Na današnji dan, 1941. godine održan je sastanak u Beogradu gdje je donešena odluka da se uputi poziv svim narodima Jugoslavije na ustanak”, rekao je Janko Vuković, predsjednik SUBNOR-a Brčko distrikta BiH.

  Ustanak je, napominju iz Udruženja boraca NOR-a, podignut protiv okupatora i domaćih izdajnika. Vuković je apelovao da se ovakvi događaji ne zaboravljaju i da se i omladina edukuje o njima, koliko je to moguće. Takođe, on se zalaže za čuvanje uspomena na ove velike događaj i ljude.

  “Danas trebamo raditi više na okupljanju, na održavanju spomenika, isto tako i na njegovanju tradicija NOR-a, uključiti se što više. Mi smo juče obišli mjesne zajednice, danas isto imamo aktivnost tamo gdje juče nismo uspjeli, to ćemo danas da obavimo, Brezovo Polje i ostale mjesne zajednice, tako da radimo na tome”, rekao je Vuković.

  “Mi imamo još dosta živih boraca koji su učesnici NOR-a oni nastoje da njeguju sjećanje na NOR i na tome se radi, iako su djeca nedovoljno zainteresovana a i u jednu ruku uskraćena za puna saznanja na ovu temu”, rekao je Vuković. Dodao je da je omladina ipak zainteresovana za uključivanje u SUBNOR i da će na tome raditi aktivnije.

  “Današnji dan je vrlo značajan za ondašnju Jugoslaviju našu, koju i danas moramo poštovati. Na današnji dan je donesena odluka o dizanju ustanka u Jugoslaviji. Tako da je već 7. jula u Srbiji, 13. u Crnoj Gori, 27. u Hrvatskoj i BiH krenulo i buktinja se širila”, kaže Šerif Karahasanović, učesnik NOR-a.

  Živi svjedoci NOR-a i heroji tog vremena sa sjetom i velikim ponosom, koga s razlogom nose u sebi, govore o tim događajima, motivima koji su ih podsticali da se bore i vremenu koje je za njih bilo “zlatno vrijeme”.

  “Rat, kakav je bio, to svi znamo, dato je mnogo žrtava, ali ništa nije bilo uzalud, sve je bilo dobro do ovoga nesretnog vremena ’92, za mene je bilo jako lijepo vrijeme. Dužnost jeste bila teška – trebalo je izgraditi zemlju”, rekao je Karahasanović.

  “Četvrti juli ostaće zapisan zlatnim slovima, jer toga dana smo već znali šta, ko i kada treba da uradi, da se krene protiv okupatora i domaćih izdajnika”, kaže Karahasanović. On je takođe rekao da ima dobro okupljenu omladinu oko sebe, te da ga često pozdravljaju uzvikujući “Smrt fašizmu!”, što mu je posebno drago jer njeguju na taj način sjećanje na neko, kako borci kažu, bolje vrijeme.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceBDC TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy nine − = 75