U Brčkom obilježen Dan Armije RBiH

  Povodom 26. godišnjice Armije, na Centralnom spomen-obilježju u centru gradu položeni su vijenci i cvijeće, čime je odata počast šehidima i poginulim borcima.

  [Otisak.ba]

  U organizaciji Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) Brčko distrikta, u nedjelju je u ovom gradu obilježen 15. april – Dan Armije RBiH, javlja Otisak.ba.

  Povodom 26. godišnjice Armije, na Centralnom spomen-obilježju u centru gradu položeni su vijenci i cvijeće, čime je odata počast šehidima i poginulim borcima.

  “Mi se trebalo sjetiti tih vremena i izvući neku pouku. Pouka je da pokušamo graditi bolji ambijent u državi Bosni i Hercegovini i Brčkom. Ovaj grad nije tijesan za bilo kojeg njegovog stanovnika. U tom duhu, Koordinacija će i dalje raditi. Spremni smo pružiti svaku saradnju i svima ostalima. Moram istaći dobru saradnju sa boračkim organizacijama iz reda druga dva naroda u proteklom periodu”, kazao je u izjavi medijima predstavnik Koordinacije Avdija Banda.

  U ponedjeljak će biti položeni vijenci i cvijeće na Šehidskom mezarju u brčanskoj mjesnoj zajednici Gornji Rahić.

  U četvrtak, 19. aprila, u Domu Islahijjeta u Brčkom, bit će predstavljena monografija Drugog korpusa Armije RBiH.

  Historijske činjenice

  Armija je bila zvanična oružana snaga RBiH za vrijeme rata u ovoj zemlji. Formirana je od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike.

  Što se tiče strukturnog uređenja Armije, bila je sastavljena od korpusa. Korpusi su bili formirani na regionalnom principu: Prvi korpus – Sarajevo, Drugi korpus – Tuzla, Treći korpus – Zenica, Četvrti korpus – Mostar, Peti korpus – Bihać, Šesti korpus – Konjic, Sedmi korpus – Travnik.

  Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb je bio grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa.

  Najveće odlikovanje je “Zlatni ljiljan”, koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su odbrana međunarodno priznate RBiH.

  Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma definirana je kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme odbrane transformirana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga BiH.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty two = seventy