U Brčkom obilježen Dan arhiva i arhivske službe

Autor teksta: Kristian Bilić
Autor fotografija: Samir Tukulj

Dvanaestog decembra 1947. godine, proglašena je Uredba o Državnom arhivu Narodne Republike Bosne i Hercegovine i započela organizovana zaštita arhivske građe u Bosni i Hercegovini. Ovaj važan datum se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan arhiva i arhivske službe. Ove godine će 73 godine Arhiva i arhivske službe Bosne i Hercegovine biti obilježeno prigodnim programima. Ovaj značajan datum danas se obilježio u Brčko distriktu BiH.

Istraživanje i skeniranje arhivske građe koja se odnosi na Brčko u Arhivu Bosne i Hercegovine obavili su uposlenici Službe za arhiv tokom 2018. i 2019. godine, nakon čega se iste godine pristupilo arhivističkom sređivanju digitalnih fondova koji su svojim sadržajem najvažniji za korisnike te koji su dostupni javnosti.

  • Tim povodom smo i mi pripremili jednu malu prezentaciju o našim aktivnostima na otvaranju jedne biblioteke u kojoj će biti javnosti dostupni digitalni fondovi koji su u proteklih par godina skupljeni ovdje u Službi za arhiv Brčko distrikta BiH, a najvećim dijelom su prikupljeni u Arhivu Bosne i Hercegovine – kazao je u izjavi za medije Esaf Lević, arhivista na sređivanju arhivske građe.

„Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo 1878.- 1918.“, „Drinska banovina, IV prosvjetno odjeljenje 1929.-1938.“, „Jevreji Brčko 1940.–1945.“, te „Šljivarstvo Brčko 1918.–1944.“, su četiri nova fonda koja su skenirana.

  • Izabrani listovi odnosno materijal, koji će biti digitalizovan treba biti obrađen u smislu čišćenja i ispravljanja datog materijala, nakon toga se pristupa odabiru skenera u zavisnosti od stepena oštećenosti tih listova, najčešće se u arhivistici koristi skener za bezkontaktno skeniranje – izjavio je Adnan Kalesić, arhivista informatičar.

Najvažniji svojim sadržajem i najznačajniji po informacijama je arhivski fond „Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo 1878.- 1918.“. Arhivska građa koja čini ovaj fond nastala je u periodu Austro-Ugarske uprave Bosnom i Hercegovinom. U bazi nalaze se dokumenti koji se odnose na Brčko nastali između 1883. i 1918. godine.

--