U Brčko distriktu obilježen Dan Drugog korpusa Armije RBiH

  „Svi znamo da je Drugi korpus bio najznačajniji za državu i borbu protiv agresije, i da je bio jedan od najvećih korpusa koji je dao i najviše žrtava.“

  Cvijeće su položili predstavnici Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Distrikta, te ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona (TK) Enes Gegić, u ime ministara iz ove institucije [Otisak.ba]

  Polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću i na Centralnom spomen-obilježju u centru grada, danas je u Brčko distriktu obilježen Dan Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH).

  Cvijeće su položili predstavnici Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Distrikta, te ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona (TK) Enes Gegić, u ime ministara iz ove institucije.

  „Ove godine je specifično da jedan dan obilježavanja bude u isto vrijeme na svim mjestima i to je nešto najmanje što možemo učiniti za naše šehide i naše borce, a to je da smo se podijelili, kompletna Vlada TK i sve boračke organizacije, kao i lokalna udruženja boračkih populacija, te polažemo vijence u isto vrijeme, tako da mi ovdje na Centralnom spomen-obilježju polažemo vijence kao i oni u Sarajevu, tako i u Potočarima, Vlasenici itd.“, kazao je Gegić u izjavi za medije.

  Formiranje Drugog korpusa jedan je od pet datuma koje Ministarstvo za boračka pitanja TK obilježava.

  „Najznačajniji za državu“

  „Svi znamo da je Drugi korpus bio najznačajniji za državu i borbu protiv agresije, i da je bio jedan od najvećih korpusa koji je dao i najviše žrtava. O samom značaju Drugog korpusa historijski gledano ne trebamo dalje govoriti, to će ostati vječito naša obaveza i dužnost da na ovaj dan posjetimo sve centralne obilježje, kao i ostale sadržaje, uključujući i centralne akademije.“

  Gegić je rekao da „statusom boraca nikad ne možemo biti zadovoljni, ali u nekim segmentima moram kazati da je Vlada TK sa Zakonom o dopunskim pravima dala maksimum od sebe što je mogla dati te je to niz nekih projekata i finansiranja, prije svega osiguranja, što je uradila sa našim stopostotnim invalidima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja itd.“.

  „Međutim, ostala nam je bolna tačka i nešto što ne možemo riješiti i to je sad aktuelno, i mi smatramo da se čitavo vrijeme to ne može riješiti, a to je problematika naših demobilisanih boraca, a koji sve više ulaze u pozniju starosnu dob, kada ih više poslodavci ne žele da prime. I to je i za nas bolna tačka, a posebno za njih“, naglasio je on.

  Istakao je da jedino u TK-u postoji već pripremljen registar koji demobilizirani borci traže.

  [Otisak.ba]
  „Kada to u potpunosti bude spremno mi ćemo biti spremni i to da pokažemo i to na način kako to borci žele. Ima manjih tehničkih problema, ali to će se riješiti. Vlada je izašla u susret. Brčko će naravno, koje je spadalo u Drugi korpus, te i područje Posavine i Podrinja, biti obuhvaćeno u taj jedinstveni registar“, zaključio je Gegić.

  „Herojska vremena bitna“

  Predstavnik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Distrikta Avdija Banda istakao je će ova organizacija i dalje nastaviti sa obilježavanjem značajnih datuma.

  „Koordinacija je odlučna u tome da će kulturu sjećanja i suočavanja sa proslošću kod naših građana nastojati dići na jedan viši nivo, a to možemo raditi jedino ovakvim obilježavanjima i podsjećanjima na našu blisku historiju, i iznošenjem istine, jer herojska vremena su za nas bitna i istina je za nas vrlo bitna. Nikako ne smijemo ćutati, jer su vremena bila herojska i svijetla“, izjavio je on.

  [Otisak.ba]
  „Statusna pitanja po Dejtonu su na entitetima, u Federaciji je to na kantonima, a kod nas je to na nivou Vlade. Imamo osnovna prava sa federalnog nivoa, međutim, dopunska prava moramo uokviriti na osnovu Distrikta. Kada govorimo o evidencijama, mi imamo evidenciju za našu brigadu i koja se nalazi privremeno u Srebreniku, i u toku su pripreme da se ta evidencija konačno vrati u Brčko, kako naši bivši pripadnici brigade ne bi morali i za najmanju stvar putovati za Srebrenik“, dodao je Banda.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  63 ÷ nine =