More

  U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine 12 nacionalnih spomenika

  - Advertisement -

  Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta vodi evidenciju o objektima od kulutrno historijskog značaja na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i provodi zakone koji se odnose na njihovu obnovu i zaštitu.

  – U skladu sa povjerenim poslovima, ovo odjeljene vrši saradnju i koordinaciju sa Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, te joj dostavlja relevantne podatke o objektima od kulturno-historijskog značaja prilikom rada po zahtjevima za izdavanja lokacijskih uslova za iste, a u skladu sa članom 21 Zakona o javnoj upravi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i člana 6 Zakona o implementaciji odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika iz Aneksa 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini – rekla je Dragana Vitorović, viši stručni saradnik za zaštitu kulturno-historijskih objekata pri Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Prema njenim riječima Odjeljenje vodi evidenciju kulturno-historijskih objekata od značaja, pa su tako za nacionalne spomenike na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine proglašeni:

  Azizija džamija s haremom u Brezovom Polju, mjesto i ostaci graditeljske cjeline;

  Kuća Kočića u Brčkom, historijska građevina;

  Gradaščevića kula sa avlijom i avlijskim zidovima u Bijeloj, graditeljska cjelina;

  Vijećnica, historijska građevina;

  Savska (Atik) džamija, mjesto i ostaci graditeljske cjeline;

  Katolička crkva Presvetog Srca Isusova, graditeljska cjelina;

   Islahijet, graditeljska cjelina;

  Cincarsko groblje u Bijeloj – Kalajdžijama, graditeljska cjelina;

  Stara župna crkva i župna kuća u Gornjem Zoviku;

  Prva pošta, historijska građevina;

  Zidine, Gornja Skakava, arheološki lokalitet i

  Građevina – Kuća Lazić (nekadašnja zgrada Komiteta) u Brčkom.

  Upitana da kaže da li još neki objekti u Brčko distriktu uživaju neki vid zaštite, Vitorović navodi da Odjeljenje takođe vodi evidenciju kulturno-historijskih objekata od značaja koji se nalaze na privremenoj listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a koji se u skladu sa stavom „III“ Odluke o objavljivanju Privremene liste smatraju nacionalnim spomenicima i uživaju zaštitu propisanu Zakonom o implementaciji odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika iz Aneksa 8 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, i to sve do donošenja pojedinačne odluke za svaki od njih. Pošto su za neke od objekata na ovoj listi koja je uspostavljena 2002. godine već donesene odluke trenutno se na istoj nalaze 19 objekata o čijoj zaštiti Komisija razmatra.

  Vitorović je dodala da postoji i lista peticije na kojoj se trenutno nalazi na razmatranju Komisije 12 objekata, dok je za 11 donesena odluka o odbijanju prijedloga za proglašenje nacionalnim spomenikom na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  – Pored navedenog, a u skladu sa povjerenim poslovima, Odjeljenje obavlja i saradnju sa Komisijom vezano za izradu prostorno-planske dokumentacije, posebno za pribavljanje mišljenja iste na odgovarajuće faze izrade planova unutar čijih obuhvata se nalaze objekti koji su na privremenoj listi, odnosno kao što je već rečeno uživaju najviši vid zaštite dok se Odlukom Komisije drugačije ne odluči, tj smatraju se nacionalnim spomenicima – zaključila je Vitorović.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty six ÷ = 23