More

  U Brčko distriktu 150 trafostanica bez potrebnih dozvola

  Čitava naselja bi, ukoliko inspektori budu insistirali na hitnom izmještanju tih trafostanica, mogla ostati bez električne energije.

  - Advertisement -

  Šef Odjeljenja za komunalne poslove u brčanskoj Vladi Mićo Stevanović izjavio je da oko 150 trafostanica na području distrikta koje su izgrađene uglavnom poslije rata nemaju upotrebne dozvole, zbog čega u ovo odjeljenje sve češće stižu zahtjevi za njihovo izmještanje.

  „Za postavljanje tih niskonaponskih trafostanica vlasnici zemljišta davali su usmene saglasnosti samo da se priključe na elektro mrežu. Danas na zahtjeve elektroenergetskog inspektora, i tih istih građana, skoro svakodnevno stižu zahtjevi za njihovo izmještanje. Mi u budžetu nemamo planiran novac za taj posao, nemamo obezbjeđenju lokaciju niti građevinsku dozvolu, tako da je faktički te trafoe nemoguće izmjestiti“, rekao je šef Stevanović.

  On je podsjetio da je za dobijanje građevinske dozvole potrebno najmanje godinu dana, zbog čega bi čitava naselja, ukoliko inspektori budu insistirali na hitnom izmještanju tih trafostanica, mogla ostati bez električne energije.

  „Da li su u pitanju namjere tih ljudi da naplate novac za lokaciju, jer se za cijeli postupak angažuju i advokati, ja ne znam. Znam da do sada imamo samo jednu važeću sudsku presudu u vezi sa izmještanjem 110 kilovoltnog dalekovoda i trafostanice preko koje se strujom snabdijeva punionica vode ‘Maja’ u Rašljanima. Procjenjuje se da za taj posao treba 250.000 maraka. Mi nemamo taj novac a nismo ni učestvovali u izgradnji tog dalekovoda ni u postavljanju trafoa, ali je sud tako presudio. Po nalogu elektroenergetskog inspektora taj trafo i dalekovod se moraju ukloniti, svi su rokovi istekli, ali to još nije učinjeno”, rekao je Stevanović.

  Šef Odjeljenja za komunalne poslove Mićo Stevanović je, komentarišući kapitalna ulaganja u elektroenergetski sistem u Brčkom, rekao da je budžetom ovog odjeljenja za tekući godinu,planirana izgradnja dvije trafostanice.

  „Znamo da postojeće elektrosnabdijevanje u Brčkom nije najbolje. Moramo, međutim, znati da čak 90 odsto budžeta kreiraju poslanici, odnosno skupštinska većina, tako da neki naši prijedlozi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti nisu prihvaćeni. Mi moramo realizovati ono što je predviđeno knjigom budžeta“, precizirao je Stevanović.

  Hoće li novac i u ovom slučaju biti presudan za postizanje dogovora ili će značajan broj naselja u Brčkom zbog izmještanja, odnosno uklanjanja trafoa, jedan period biti bez struje, čime bi potrošači pretrpjeli ogromnu štetu, pitanje je na koje odgovor treba da daju nadležne institucije distrikta, piše Radiobrcko.ba.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  3 × two =