U Brčko distrikt stižu nove količine vakcina

Do kraja mjeseca na području Distrikta stižu nove količine vakcina, kako bi proces imunizacije bio intenziviran, jer svega nekoliko stotina doza je, u ovom trenutku, Brčacima na raspolaganju za prvi ciklus zaštite. Kroz različite mehanizme, od početka pandemije do danas, na područje Distrikta je stiglo 11.160 doza vakcina. Za sam proces imunizacije se prijavila 11.531 osoba, a do sada je, prvom dozom, vakcinisano 5.624, a revakcinisano 2.800 osoba, odnosno 4,23 posto ukunog stanovništva.

S obzirom da nam je na raspolaganju nekoliko stotina doza Astra-zeneke za prvu vakcinu, taj proces obavljamo na samo jednom punktu, dok revakcinacija teče na dvije pozicije. Ovakvo stanje, sa nešto reduciranom prvom vakcinom će, vjerujem trajati do početka narednog mjeseca kada očekujemo da nam stignu nove količine Fajzerovih vakcina“, rekao je šef resornog odjeljenja brčanske Vlade, Sead Šadić.

Inače, u Brčko je do sada stiglo najviše Fajzer vakcina, 7.020 doza ili 62,9 posto ukupnih količina, te 2.140 ili 19,18 procenata Astra- zeneke. Brčanska Vlada, uz pomoć Crvenog križa osigurala je i jedno specijalno vozilo za transport vakcina u takozvanom „hladnom lancu“.

I ovo vozilo, uz pristizanje planiranih doza vakcina, što uključuje i stizanje 20.000 doza koje je Vlada nabavila direktnom pogodbom, omogućiće nam da transport vakcina, kao i sami proces vakcinacije, obavljamo i u našim zdravstvenim stanicama, o čemu će građani blagovremeno biti informisani“, naglasio je Šadić.

Novinar: Admir Kadrić
--