More

  U Bosni i Hercegovini još nije registrovan nijedan antiretrovirusni lijek za maloljetnike, a 5-godišnjakinja zaražena HIV-om

  Od početka ove godine Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je devet osoba koje su HIV pozitivne, a među njima je, čini se, i petogodišnja djevojčica koja je sa ovim opakim virusom rođena, pišu Nezavisne.

  Naime, slučaj djevojčice koja je rođena pozitivna na HIV, jer su njeni roditelji pozitivni na ovaj virus, do medija je stigao u saopštenju organizacije “Potent” iz Srbije, koja se bavi pružanjem podrške osobama zaraženim ovim virusom.

  Ono što predstavlja dodatni problem je i to što u BiH još nije registrovan nijedan antiretrovirusni lijek za maloljetnike, drugim riječima, u BiH još ne postoji lijek koji bi usporio napredovanje HIV-a kod ove djevojčice i spriječio njeno obolijevanje od AIDS-a.

  Da je u Banjaluci evidentirana zaraza HIV-om kod maloljetne djevojčice potvrdili su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS), ali i Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS).

  Kako su naveli u UKC RS, pravovremeno je upućen dopis u kojem se potražuje lijek za djevojčicu sa HIV infekcijom.

  “Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS pravovremeno planira i zagovara poboljšanje u nabavci lijekova, od nabavke većih količina, do proširenja liste dostupnih, savremenih lijekova”, naveli su u UKC RS.

  Dodali su da UKC RS, koji zbrinjava HIV pozitivne osobe, nije nadležan za nabavku antiretrovirusnih lijekova, već je za nabavku ovih specifičnih lijekova nadležan Fond zdravstvenog osiguranja RS.

  U FZO RS kazali su da su upoznati sa slučajem petogodišnje djevojčice koja je zaražena HIV-om.

  “Nedavno smo održali sastanak sa generalnim zastupnicima proizvođača lijeka za naš region, a koji je potreban ovoj djevojčici. Cilj sastanka bio je da se sagledaju sve mogućnosti nabavke lijeka koji je po preporuci ljekara specijaliste UKC RS potreban u liječenju ove djevojčice”, kazali su u FZO RS.

  Naglasili su da preporučeni lijek nije registrovan ni na tržištu Evrope te je on u dozi koja je potrebna u liječenju ovog pacijenta dostupan samo na američkom tržištu.

  “Prema tome, jedan od zaključaka pomenutog sastanka bio je i taj da će zastupnici ovog lijeka u što kraćem roku dati informaciju da li je moguće uopšte nabaviti ovaj lijek, budući da nije dostupan ni u Evropi. FZO RS je spreman da finansira potreban lijek te očekujemo u što kraćem roku informaciju da li je uopšte moguće nabaviti lijek u dozi koja je po preporuci ljekara potrebna”, naveli su u Fondu.

  Dodali su da u slučaju nemogućnosti nabavke ovog lijeka, vjeruju da će ljekari koji liječe djevojčicu, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, predložiti drugu odgovarajuću dostupnu terapiju.

  “Isto tako, kao što vam je poznato, naši osiguranici imaju mogućnost liječenja i u ustanovama izvan RS, ukoliko je takvo liječenje potrebno, odnosno ukoliko ga ljekari UKC RS preporuče. Inače, na našim listama nalaze se lijekovi za ovo oboljenje, među kojima su i lijekovi najnovije generacije”, rekli su u Fondu, dodajući da svake godine sprovode javne nabavke lijekova za oboljele od AIDS-a.

  “Ono sa čim se Fond suočava je činjenica da se farmaceutske kompanije koje proizvode lijekove za oboljele od AIDS-a povlače sa tržišta BiH, pa je konkurentnost mala. U takvim okolnostima, distributeri lijekova ove lijekove mogu da nabavljaju u zemljama koje nisu u EU, što dodatno usporava proces nabavke i uvoza, pa se često dešava da kasni isporuka lijekova ili Fond ne dobije nijednu ponudu na tenderu za ove lijekove”, pojasnili su u Fondu ističući da, svjesni neophodnosti ovih specifičnih lijekova, razmatraju mogućnosti nabavke istih, kao i mogućnost proširenja liste lijekova.

  “Napominjemo da nam je u toj namjeri potrebna pomoć i podrška proizvođača antiretrovirusnih lijekova, jer je evidentno da mnogi nisu ni registrovani na tržištu BiH, da se povlače sa tržišta, što sve dodatno utiče na dostupnost ovih lijekova”, zaključili su u FZO RS.

  Nezavisne.com//Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  six × = twenty four

  Čitano

  Povezani članci