More

  U BiH stigao lijek za rak pluća, dostupan samo u klinikama

  Dozvola za promet vakcine CIMAvax-EGF na bh. tržištu izdata je na osnovu pozitivnih ocjena o kvaliteti, efikasnosti i sigurnosti lijeka, ističu u Agenciji za lijekove BiH.

  - Advertisement -

  Piše: Marijana Kršo

  Kubanska vakcina CIMAvax-EGF, koja se koristi za liječenje raka pluća, dobila je dozvolu za promet na tržištu BiH. Onkološki pacijenti u BiH vakcinu će moći dobiti isključivo u kliničkom liječenju, jer se neće moći nabaviti u slobodnoj prodaji u apotekama.

  Dozvola za promet vakcine CIMAvax-EGF na bh. tržištu izdata je na osnovu pozitivnih ocjena o kvaliteti, efikasnosti i sigurnosti lijeka, ističu u Agenciji za lijekove BiH. Lijek je namjenjen pacijentima koji boluju od mikrocelularnog karcinoma pluća.

  “Lijek je prije svega namijenjen pacijentima koji su u stadiju 3B/4 ove bolesti i koji su pokazali stabilnu bolest kod primjene hemioterapeutika, koji su trenutno prisutni u protokolima za tretman najsitnije ćelijskog karcionoma”, kaže Biljana Tubić.

  Dozvolu za stavljanje vakcine CIMAvax-EGF u promet dobio je višegradski Immuno Pharm. Dosada su uvezli vakcine dostatne za 40 pacijenata, a u pripremi je novi uvoz, navode iz Immuno Pharma. Vakcina je već dostupna pacijentima u BiH, ali samo na privatnim klinikama.

  Trenutno u Bosni i Hercegovini pacijenti mogu dobiti vakcinu u dvije privatne zdravstvene ustanove i Zdravstvenom centru Banja Vrućica Teslić. Pri kraju su pregovori sa jednom opštom bolnicom u Kantonu Sarajevo.

  Dodaju da je interes pacijenata veliki, ali da je cijena vakcine za naše uvjete visoka. Pacijent mora platiti oko 7.500 eura za udarnu terapiju, koja podrazumijeva 5 ciklusa davanja i traje oko tri mjeseca, navode u Immuno Pharmu.

  Hoće li kubanska vakcina biti uvrštena na liste lijekova koji se finansiraju u sistemu zdravstvenog osiguranja, te za nabavku u zdravstvenim ustanovama u kojima će se primjenjivati, trebaju odlučiti entitetske institucije zdravstvenog osiguranja i nadležna ministarstva.

  Iako je početkom decembra prisustvovao predavanju kubanskih ljekara u privatnom centru Banja Vrućica, u kojem je već u upotrebi ova vakcina, bivši generalni direktor Banje Vrućice, a trenutni ministar zdravlja RS, Dragan Bogdanić još uvijek istu nije predložio za listu lijekova koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja. Pravda to ispitivanjima lijeka.

  “Sad je na nekom periodu da prođe to kliničko ispitivanje, da se uvjerimo da li je njena dobit tako kako je predstavljena. Isto se dešava u Republici Srbiji, nakon toga ćemo vidjeti kako dalje”, poručuje Bogdanić.

  Dostupnost lijeka, kao i to da li je neophodno njegovo uvođenje u terpiju zavisit će od mišljenja ljekara.

  “To je lijek koji ne možete kupiti u slobodnoj prodaji, odnosno ne možete uzeti recept i otići u apoteku i kupiti CIMAvax kao lijek. Da bi ga pacijenti dobili u sklopu zdravstvene ustanove, on mora da bude nabavljen od strane zdravstvene ustanove, odnosno propisan pacijentu od strane ordinirajućeg ljekara”, dodaje Bogdanić.

  Riječ je o vakcini koja sprječava širenje metastaza i karcinom pluća pretvara u hroničnu bolest, objasnio je svojevremeno kubanski imunolog u Havani Kamilo Rodrigez. Najbolji rezultati evidentirani su kod pacijenata sa mikrocelularnim karcinomom pluća, gdje se može očekivati da pacijent živi i do pet godina. U prve četiri godine primjene ovu vakcinu je na Kubi dobilo oko 3.000 pacijenata.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 1 = one