U BiH se nalazi oko 3.900 migranata: Priotet jačanje istočne granice

  S obzirom da je na proljeće moguće povećanje broja migranata, jedan od prioriteta je bolja kontrola i upravljanje migracijama unutar BiH kako se ne bi preopteretili smještajni kapaciteti za migrante na području USK, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

  Foto: MSBiH

  Operativni štab za pitanje migracija u Bosni i Hercegovini na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrao je trenutnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju te plan za djelovanje nadležnih institucija u narednom periodu.

  Zbog vremenskih uslova, priliv migranata je značajno smanjen i od početka godine registrirano je novih 1.045 migranata. Ukupno na teritoriji BiH trenutno se nalazi oko 3.900 migranata i svi su smješteni u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

  Predsjedavajući Štaba Dragan Mektić je upoznao prisutne da je u toku provođenje procedure preuzimanja na upravljanje prihvatnih centara u Bihaću (Bira i bivši Đački dom) od strane Službe za poslove sa strancima BiH.

  “S obzirom da je na proljeće moguće povećanje broja migranata, jedan od prioriteta je bolja kontrola i upravljanje migracijama unutar BiH kako se ne bi preopteretili smještajni kapaciteti za migrante na području USK. Također, dogovoreno je da se osobe koje su sklone vršenju krivičnih djela, izmještaju u Imigracioni centar u Lukavici”, navodi se u saopćenju.

  U ovoj godini iz IPA fondova dva miliona eura namjenjeno je za podršku i opremanje sigurnosnih agencija u BiH. Troškove smještaja, ishrane i liječenja migranata EU će finansirati preko međunarodnih organizacija u iznosu od 11 miliona eura.

  Glavni prioritet i u narednom periodu bit će jačanje kontrole istočne granice BiH kako bi se smanjio broj ulazaka ilegalnih migranata. Granična policija BiH će u narednom periodu biti popunjena s 100 novih policajaca, a uskoro će u funkciji biti i deset čamaca za patroliranje na rijeci Savi i Drini.

  Osim članova Štaba koji čine predstavnici svih nadležnih institucija sa nivoa BiH i entiteta, današnjem sastanku je prisustvovao je i komesar policije USK Mujo Koričić.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighteen ÷ 2 =