More

  U BiH još uvijek traje potraga za 7.075 nestalih

  Od početka procesa traženja nestalih pronađeno je 25.500 posmrtnih ostataka, od čega je identificirano 23.500 žrtava.

  Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine potvrdio je, na sastanku s udrugama obitelji nestalih u Tuzli, kako se, prema prijavama, traži još 7.075 osoba s područja cijele BiH, javlja Anadolija.

  Od početka procesa traženja nestalih u Bosni i Hercegovini je pronađeno 25.500 posmrtnih ostataka, od čega je identificirano 23.500 žrtava.

  Preostali posmrtni ostaci nalaze se u kosturnicama širom Bosne i Hercegovine i čeka se njihova identifikacija.

  Preostali slučajevi najtežih ratnih zločina

  “U ovoj godini Institut za nestale osobe je ekshumirao 305 kompletnih i 10 nekompletnih tijela. Identificirano je 167 tijela. Naši istražitelji su svakodnevno na terenu i provjeravaju informacije o lokacijama grobnica i prvi najveći problem je nedostatak relevantnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica. Mnogi su svjedoci umrli, a i vremenska distanca odmaže u smislu da se desi da svjedoci odu na teren, ali promijenila se vegetacija, ne mogu naći mjesto itd”, izjavio je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

  Prema njegovim riječima, preostali su slučajevi najtežih ratnih zločina.

  “Izvršitelji i neposredni nalogodavci šute i institucije vlasti koje u svom djelokrugu rada imaju i traganje za informacijama o lokacijama grobnica zbog složenosti uređenja države nisu dovoljno efikasne. Pravili smo analizu i od dobivenih informacija od ostalih institucija vlasti samo 10 procenata informacija su tačne, odnosno na temelju njih pronađemo tijela, dok 90 procenata informacija prikupe naši istražitelji radom na terenu”, naveo je Jurišić.

  Opisujući probleme i otežavajuće okolnosti u kojima istražitelji rade, Jurišić je također naveo da se sumiraju rezultati procesa utvrđivanja činjeničnog stanja u mrtvačnicama u Tuzli, Banjoj Luci, Sanskom Mostu, Odžaku, Visokom, Travniku, Nevesinju, Mostaru, Goraždu, Istočnom Sarajevu, Modriči i Srpcu.

  “Te aktivnosti traju od 2012. godine i sada se sumiraju rezultati. Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je 125 novih identiteta, 948 reasocijacija, 300 slučajeva koji su historijski, takozvani izvan mandata Instituta za nestale osobe”, rekao je Jurišić.

  Identificirati što više žrtava

  Fikret Bačić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta, kojem je u Zecovima kod Prijedora ubijeno više od 30 bližih članova obitelji i rodbine, uključujući suprugu i djecu, ni 25 godina poslije ubojstava, nakon kojih su zločinci organizirali slavlje, nije pronašao svoje najmilije, prenose Anadolija.

  Poručio je da je neophodno više raditi kako bi se identificirao što veći broj žrtava, bez obzira na njihovo ime i prezime.

  “Sada djelujemo jedinstveno, što je cilj i korak ka bržem traženju nestalih, i ne postavljamo pitanje imena ili nacionalnosti žrtava, nego da što veći broj posmrtnih ostataka i tijela nađe svoj smiraj”, poručio je Bačić.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = forty eight