U Banjoj Luci obilježen Evropski dan saradnje

Autor: Direkcija za evropske integracije

U organizaciji Direkcije za evropske integracije, u Banjoj Luci je u petak, 18. oktobra 2019. godine obilježen Evropski dan saradnje. Tim povodom, posjetitelji su u Kamenoj kući tvrđave Kastel imali priliku učestvovati u nizu prigodnih aktivnosti, među kojima su bili interaktivna izložba i video projekcije koje su pokretali gosti uz pomoć ciklokina. Pedstavljeni su i uspješni projekti iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH–Crna Gora. Osim toga, potencijalni korisnici sredstava ovog Programa među kojima su predstavnici lokalne i regionalne uprave i tijela u javnom vlasništvu, mogli su od postojećih korisnika dobiti informacije o realizovanim projektima i mogućnostima koje pruža ovaj Program.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Evropskog dana saradnje bio je Evropa si ti (Europe is you), s ciljem isticanja uloge građana i lokalne zajednice u Evropskoj uniji.

Obilježavanje Evropskog dana saradnje u BiH je organizirano u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 kojim upravlja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, a u provedbi učestvuju Direkcija za evropske integracije u BiH i Kancelarija za evropske integracije u Crnoj Gori.

Evropski dan saradnje obilježava se svake godine od 2012, s ciljem da ukaže na uspjehe regionalne saradnje i važnost dobrosusjedstva kao temeljnih vrijednosti EU.

Izvor: Otisak.ba
--

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

+ twenty = twenty nine