U Banja Luci uklonjena aviobomba iz drugog svjetskog rata /FOTO

U Banjoj Luci je uspješno završena akcija uklanjanja aviobombe iz Drugog svjetskog rata, teške 50 kilograma, iz rijeke Suturlija.

Kompletna aktivnost je završena bez ijednog problema – potvrdio je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke brigade Dragan Babić.

- Reklama -

Prema njegovim riječima prije same današnje aktivnosti, preduzete su sve potrebne mjere i radnje za bezbjedno uklanjanje bombe.

Prije tri sedmice dobili smo prijavu da se bomba nalazi na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas. Obavijestili smo Upravu civilne zaštite RS, koja je izašla na lice mjesta i označila teren. Zatim smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS organizovali dežurstvo i obezbjeđenje same lokacije i u tom vremenu smo uradili pripremne aktivnosti – pojasnio je Babić, prenosi Anadolija.

Dodao je da su u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Banja Luka danas preventivno evakuisali oko 30 domaćinstava iz naselja Šibovi, koji su u bližoj zoni lokacije na kojoj je bila bomba.

Avionsku bombu uklonili su pripadnici Uprave civilne zaštite – Sektor za deminiranje.

Na osnovu izviđanja koje smo obavili prošle godine na zahtjev Grada Banjaluke ustanovili smo da se radi o eksplozivnom sredstvu avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata. U skladu sa identifikacijom izvršili smo pripremu, urađen je izvedbeni plan aktivnosti i danas aktivnosti neutralizacije koje su uspješno završene. Radi se o minimalnoj detonaciji – rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Sektora za deminiranje.

otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

three × = 18