Tvrdnje NJemačkih medija: Aleksandar Vučić infiltriran u Vladu Kosova!?

  Jer prije svega su glasovi srpske manjine na Kosovu pomogli bivšem vođi OVK (Oslobodilačke vojske Kosova) Ramushu Haradinaju da sada postane premijer Kosova

  Aleksandar Vučić

  Srpski premijer Aleksandar Vučić će to sigurno uspjeti. On ima posljednju riječ u svojoj zemlji, a medije čvrsto drži u rukama. I sada je još bliži cilju da se umiješa i u vladu Kosova. Srbija nije priznala neovisnost Kosova. A to ni u doglednoj budućnosti neće morati učiniti. Jer prije svega su glasovi srpske manjine na Kosovu pomogli bivšem vođi OVK (Oslobodilačke vojske Kosova) Ramushu Haradinaju da sada postane premijer Kosova. A kako će se on ponašati u toj situaciji, to nije teško predvidjeti. Jer, i EU i međunarodna zajednica, baš kao i Vučić, žele da Haradinaj ispuni neke uvjete.”

  Srbijanski predsjednik Vučić ima izravan utjecaj na kosovsku vladu, smatra dopisnik Taza.

  „On će prije svega morati progutati veliku knedlu i priznati zajednicu srpskih općina na Kosovu, koja će, poput Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, postati država u državi. Bruxelles to smatra preduvjetom integracije obiju zemalja u EU. Haradinaj, koji se još prošle godine – kao oporbeni političar – žestoko borio protiv tog zahtjeva, sada se svladao i pravi se da je „realan političar”.

  Njegov nekadašnji partner u koaliciji, predsjednik Pokreta za samoodređenje Albin Kurti, svim silama želi spriječiti osnivanje zajednice srpskih općina na Kosovu. Kurtija već sada Srbija, EU i SAD smatraju glavnom smetnjom, mada su mladi na njegovoj strani. S druge strane, Haradinajeva vlada je na klimavim nogama. A Vučić može mirno promatrati unutarnjopolitičke konflikte na Kosovu: oni idu njemu u korist”, piše Tageszeitung.

  „Srpska manjina na Kosovu namjerava svojim sudjelovanjem u novoj vladi spriječiti formiranje (kosovske) vojske”, piše dnevnik za gospodarska pitanja Handelsblatt: „Srbi imaju obvezu boriti se protiv formiranja takozvane armije”, rekao je Marko Đurić koji je u srpskoj vladi zadužen za Kosovo. Njegovi sunarodnjaci će, dodaje, spriječiti i druge odluke albanske većine koje su protivne njihovim interesima.

  Novoformirana kosovska vlada zavisi od dobre volje srpskih zastupnika u parlamentu. Preko zastupnika koje vodi Beograd Srbija je prvi put dobila direktan utjecaj u Prištini. Kosovo na kojem žive gotovo samo još Albanci, od prije devet godina je neovisno od Srbije i sada ga priznaje 115 država širom svijeta. EU već godinama bezuspješno pokušava posredovati među zavađenim susjedima, podsjeća Handelsblatt, prenosi DW.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 4 = one