More

  Tužna priča BH Airlinesa

  Na tu kompaniju više neće podsjećati ni jedini preostali avion, koji je prethodnih dana rastavljen u dijelove, a u ponedjeljak je trup tog aviona odvezen na kamionu.

  Jedini bosanskohercegovački nacionalni avioprevoznik sada je definitivno prošlost. Na tu kompaniju više neće podsjećati ni jedini preostali avion, koji je prethodnih dana rastavljen u dijelove, a u ponedjeljak je trup tog aviona odvezen na kamionu, javili su bh. mediji.

  Tužna priča i još tužnija realnost u posljednjem činu raspada nekada jedine bh. aviokompanije završila je neslavno, kao otpad, u dijelovima i na kamionu, piše portal Klix.ba.

  BH Airlines je nasljednik prvobitne bh. aviokompanije Air Bosna (osnovana 1994). Od 2004. promjenom imena u BH Airlines nagovještavani su bolji dani. Kompanija je obavljala redovne i čarter letove ka nekoliko destinacija u Evropi. Ipak, loše poslovanje, nagomilani dugovi, gubitak licence kulminirali su listu problema 2015. godine. Tada su svi računi kompanije blokirani, a radnici ostali bukvalno na ulici.

  U razdoblju od 2005. pa do 2014. godine BH Airlines je imao 50 miliona eura gubitka, dok je ukupni kapital kompanije iznosio tek devet miliona eura.

  Vlada FBiH je pokušala prodajom vlasničkog udjela spasiti kompaniju, ali uzalud. U priču se kao partner prije nekoliko godina uključio i turski Turkish Airlines, ali su se turski investitori brzo povukli zbog nesuglasica u načinu upravljanja i planovima za daljnji razvoj kompanije i bh. kompaniju ostavili u još težem finansijskom položaju.

  Vlada FBiH nakon toga odobrava 3,5 miliona KM za BH Airlines kako bi spasila kompaniju od bankrota. Od polovine 2012. godine Vlada FBiH ima udio od 99,93 posto i Energoinvest 0,07 posto u vlasništvu kompanije. Ubrzo jedan od ATR-72-212 aviona biva prizemljen zbog hitnih popravki. Nakon završenog servisa, avion ostaje prizemljen zbog nemogućnosti BH Airlinesa da izmiri dugovanja za popravke.

  U junu 2015. godine, Vlada FBiH donosi odluku o gašenju BH Airlinesa zbog nagomilovanih dugova prema kreditorima i dobavljačima. U tom trenutku kompanija je dugovala oko 8 miliona eura prema kompaniji HETA za najam aviona, te 3,5 miliona eura prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ukupni dug kompanije u trenutku gašenja je dosegao cifru od 17 miliona američkih dolara.

  Posljednji komercijalni let BH Airlinesa je obavljen 11. juna 2015. godine. Certifikat o zračnim operacijama BH Airlinesa je ukinut 2. jula 2015. godine.

  Jedini preostali avion, koji je u vlasništvu kompanije HETA prije nešto manje od mjesec dana je počeo da se rastavlja, a plan je da se proda u dijelove. U ponedjeljak je i trup jedinog preostalog aviona BH Airlinesa natovaren na kamion i čime je simbolično postao prošlost, kao i sama kompanija.

  Treba istaći da za loše poslovanje, nagomilane dugove, a naročito prema radnicima niko nije odgovarao.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  3 + = nine