Tužilaštvo: Ubistvo automobilom – podignuta optužnica protiv Dušana Ilića

Foto: Otisak.ba / Arhiva

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Dušana Ilića (21) iz Brčkog zbog sumnje da je prije dva mjeseca u ovom gradu, u ulici Bijeljinska, teškim povređivanjem automobilom kojim je upravljao lišio života Slavena Marčetu. Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta on je optužen za krivično djelo ubistva za koje se može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Dušana Ilića zbog sumnje da je 16. maja oko 21,20 sati, kada je oštećeni Marčeta nakon nesporazuma s njim u saobraćaju izašao iz svog vozila, naglo startao automobil marke Audi VII kojim je upravljao, te njegovim prednjim dijelom udario oštećenog i oborio na tlo. Njemu se stavlja na teret da je potom prešao pneumatikom preko nogu oštećenog vozeći se i unazad, nakon čega se dao u bjekstvo u pravcu Bijeljine, dok je Slaven Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo. Pošto je sutradan  lišen slobode i doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac ga je ispitao i bez odlaganja predložio Osnovnom sudu da mu odredi pritvor usljed opasnosti od bjekstva, što je ovaj sud u cjelosti prihvatio.

Tužilaštvo je u ovom predmetu, u saradnji s Policijom Distrikta, sprovelo brzu, intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenog okončavši je podizanjem optužnice za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) nakon samo dva mjeseca od  njegovog izvršenja. Podsjetimo, za ovo krivično djelo može se izreći kazna zatvora od najmanje pet godina pa do gornje granice ove kazne koja iznosi dvadeset godina.

Optužnicu kojom je istovremeno zatražilo i produženje pritvora prema optuženom, Tužilaštvo je dostavilo Osnovnom sudu gdje je u cjelosti potvrđena. Uz to, Tužilaštvo je ovom sudu predložilo da trajno oduzme automobil Audi  VII, vlasništvo preduzeća Zoka Plastika d.o.o. Brčko, budući da se radi o predmetu upotrijebljenom za izvršenje krivičnog djela, zaključujući u optužnici da to zahtijevaju interesi opće sigurnosti i morala.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH