More

  Tužilaštvo o 18 ukopanih NN osoba: Identifikacija moguća i naknadno

  U subotu je na mezarju Memorijalnog centra bošnjačkih civilnih žrtava rata u Brčkom izvršen ukop posmrtnih ostataka 18 neidentifikovanih lica, ekshumiranih i pronađenih na više lokacija u Brčko distriktu BiH.

  Čin ukopa žrtava proteklog rata, najvjerovatnije civila bošnjačke nacionalnosti, izvršen je u organizaciji Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka iz Brčkog, u saradnji s Komemorativnim centrom iz Tuzle, saopšteno je danas iz brčanskog Tužilaštva.

  Ukopu žrtava na čijoj se identifikaciji intenzivno radilo dugi niz godina, prethodile su višegodišnje aktivnosti Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH. Iako su u tom pravcu, u saradnji s Institutom za nestale osobe Bosne i Hercegovine, preduzete sve neophodne radnje, sam identitet žrtava nije bilo moguće utvrditi. Među ostalim razlozima, utvrđeni DNK profili ukopanih žrtava ne poklapaju se s profilima koji su uzeti od porodica koje traže nestale srodnike. Tužilaštvo će i pored toga, u saradnji s Institutom i drugim nadležnim organima i institucijama, i dalje preduzimati sve potrebne aktivnosti kako bi se i nakon ukopa žrtava omogućila njihova identifikacija. Lica koja tragaju za nestalim članovima porodica, koja to nisu ranije učinila, davanjem uzoraka krvi ključno mogu pomoći u ovom postupku.

  U skladu sa Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, Tužilaštvo Distrikta, u saradnji s Tužilaštvom BiH i Policijom Brčko distrikta BiH, nastavlja rad na desetinama predmeta ratnih zločina, u čijoj su strukturi danas dominantno predmeti po nepoznatom počiniocu. Tužilaštvo i ovom prilikom poziva građane, koji imaju saznanja o ratnim zločinima na ovom području i njihovim počiniocima, da ih prijave i svjedoče o njima, te na taj način ključno doprinesu okončanju ovog važnog procesa za cjelokupno društvo – navedeno je u saopštenju.

  Prethodni članak
  Sljedeći članak

  Čitano

  Povezani članci