Tužilaštvo Brčko distrikta: Presuda advokatu – zloupotrijebio povjerenje klijenata uzevši sebi njihov novac

  Novac oštećenih naplaćen od osiguranja od blizu 17.000,00 KM isplatio samom sebi, saopćeno iz Tužilaštva.

  [Foto: Pixabay - Ilustracija]

  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak po optužnici protiv B.P, advokata iz Brčkog, optuženog da je zloupotrebom povjerenja od klijenata koje je zastupao prisvojio blizu 17.000,00 KM.

  Njemu je za ovo krivično djelo pravosnažno izrečena uslovna osuda uz obavezu vraćanja novca oštećenim u roku od tri mjeseca.

  Uslovnom osudom B.P. utvrđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca koja se neće izvršiti ukoliko u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo i ukoliko vrati novac oštećenima, navodi se u današnjem saopćenju Tužilaštva.

  „Tužilaštvo Brčko distrikta BiH procesuiralo je B.P. jer je kao advokat u Brčkom zastupajući više klijenata u postupku naplate štete od osiguravajućeg društva prikrio činjenicu o isplati novca na račun njegovog ureda. B.P. je klijentima najprije lažno prikazao da je osiguravajuće društvo odustalo od vansudske nagodbe, te da će on u njihovo ime pokrenuti parnični postupak. Nakon što su oštećeni saznali da su novčana sredstava uplaćena na račun advokatskog ureda, B.P. im je obećao da će im isplatiti ugovoreni iznos novca. On to nikada nije učinio, već je naprotiv s tog računa podigao novčani iznos uplaćen od osiguravajućeg društva i zadržao ga za sebe“, dodaje se u saopćenju.

  Optužnicu u ovom slučaju Tužilaštvo Distrikta podiglo je krajem prošle godine insisistirajući pred sudovima Distrikta na krivici optuženog, njegovom adekvatnom kažnjavanju za počinjeno krivično djelo i vraćanju novca oštećenim.

  Nakon suđenja pred Osnovnim sudom Distrikta B.P. je za krivično djelo Zloupotreba povjerenja (iz člana 291 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) izrečena uslovna osuda, dok su oštećeni s imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnicu.

  Nezadovoljno odlukom o sankciji i imovinskopravnom zahtjevu Tužilaštvo je izjavilo žalbu Apelacionom sudu Distrikta, koja je djelimično uvažena.

  Tako je po pravosnažnoj odluci ovog suda B.P. dužan u roku od tri mjeseca oštećenima vratiti iznose novca koje je nesporno prisvojio, dok je odluka o izricanju uslovne osude i pored žalbe Tužilaštva ipak potvrđena, stoji na kraju saopćenja.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  7 + two =