More

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine: Formirali smo blizu 40 predmeta zbog negiranja genocida i ratnih zločina

  Nepuna godina je prošla od odluke tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne  dopune u Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. 

  Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv skupine osoba ili člana skupine određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja kazneno djelo iz stavka (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine – navodi se, između ostalog, u Odluci.

  U međuvremenu brojni zvaničnici iz bh. entiteta Republika Srpska, ali i javne ličnosti, akademici, novinari…, nastavili su javno negirati genocid.Kao odgovor, uslijedio je značajan broj podnesenih krivičnih prijava po ovom osnovu. Šta su pravosudne insitucije, prije svega Tužilaštvo BiH, dosad uradile po ovom pitanju?

  – Od stupanja na snagu izmjena Krivičnog zakona u ljeto prošle godine, Tužilaštvo BiH zaprimilo je prijave i podneske i formiralo oko 40 predmeta koji se odnose na navedena krivična djela.

  Prijave su zaprimane kako od fizičkih osoba i građana, tako i od pravnih osoba i nevladinih organizacija, udruženja žrtava… U predmetima je saslušan veći broj osoba, jedan dio uradili su tužioci i osoblje, a također saslušanja vrši i Državna agencija za istrage i zaštitu – SIPA kao i partnerske policijske agencije po nalogu tužilaštva.

  Također, vrše se provjere navoda i prikupljanje svih drugih potrebnih dokaza – odgovoreno je Faktoru u Tužilaštvu Bosne i Hercegovini.

  Factor.ba/Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × = fifty

  Čitano

  Povezani članci