Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

  Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, pristupili skupini za organizovani kriminal koju je oformio optuženi Abaz Adis, a koja je osnovana radi neovlaštene nabavke i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i amfetamin, iz BiH prema zemljama EU i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi.

  Foto: Arhiv

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba, zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Aktivnosti u predmetu realizovane su intenzivnim radom Tužilaštva BiH, zajedno sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a uz podršku Granične policije BiH. Ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske.

  Tužitelj Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv: Adisa Abaza, rođenog 1979. godine u Zenici, Sumedina Topčagića zv. “Sume”, rođenog 1988. godine u Gračanici, Admira Mahmutagića, zv. “Riks”, rođenog 1981. godine u Doboju, Denija Stanišića, rođenog 1992. godine u Zenici i Almira Mrkonjića, rođenog 1997. godine u Nirbergu, Njemačka.

  “Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, pristupili skupini za organizovani kriminal koju je oformio optuženi Abaz Adis, a koja je osnovana radi neovlaštene nabavke i krijumčarenja u međunarodnoj prodaji opojnih droga marihuana i amfetamin, iz BiH prema zemljama EU i obratno, radi ostvarivanja imovinske koristi”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

  U optužnici se navodi da su optuženi, sredinom juna prošle godine, organizovali krijumčarenje oko deset kilograma opojne droge marihuana, iz BiH prema Republici Sloveniji, a droga je otkrivena na graničnom prijelazu Brod, prilikom ulaska u Hrvatsku.

  Također, optuženi se terete za krijumčarenje oko deset kilograma opojne droge amfetamin, koja je sa područja Kraljevine Nizozemske, krijumčarena u BiH, te je sredinom augusta prošle godine, droga otkrivena i zaplijenjena na ulazu u BiH, na graničnom prijelazu Brod.

  Tokom provođenja istražnih operacija, ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama Hrvatske, te je jedna osoba povezana sa optuženima, procesuirana u pravosudnim institucijama Hrvatske.

  Optuženi se terete za kaznena djela organizovanog kriminala iz članka 250. i neovlaštenog prometa opojnih droga iz članka 195. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = 4