More

  Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv više fizičkih osoba, škola i univerziteta među kojima se nalazi i Brčko

  Tužilački tim podigao je optužnicu kojom se, ukupno 21 fizička i pravna osoba, terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, koruptivna krivična djela i nedopuštenu trgovinu više desetina visokoškolskih diploma.

  Kako navodi Tužilaštvo BiH, diplome su uglavnom ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske, zdravstvene struke, menadžmenta i drugih profila obrazovanja.

  Optužene pravne osobe, odnosno privatni univerziteti, djelovali su na području Banja Luke, Mostara i Brčko distrikta.

  Obimnom istragom Tužilaštva BiH i SIPA-e u protekle dvije godine prikupljeno je više hiljada materijalnih dokaza, saslušano više od 130 svjedoka, među kojima i predstavnici akademske zajednice, a provedene su i posebne istražne radnje kojima su predstavnici policijskih struktura bili direktno angažovani u razotkrivanju nezakonite prodaje i izdavanja diploma.

  Optuženi se terete za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nedopuštenu trgovinu, krivotvorenje isprava i druga povezana krivična djela.

  Među optuženicima iz Brčkog nalaze se :

  1. Dušan Perić, rođen 1964. godine u Brčkom državljanin BiH, bio uposlen po ugovoru o zastupanju sa Nezavisnim univerzitetom NUBL Banja Luka, nalazi se pod mjerama zabrane određenim od Suda BiH,
  2. Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment “PIM” Banja Luka, sa sjedištem u Banja Luci, poslovna jedinica: Univerzitet PIM u Brčko distriktu,
  3. Internacionalni univerzitet Brčko distrikt Bosne i Hercegovine; sa sjedištem u Brčkom.

  Odgovornost optuženih tužilački tim dokazivat će pozivanjem oko 70 svjedoka, 8 stručnih vještaka, te prilaganjem više od 3000 materijalnih dokaza, među kojima su i dosijei, te studentska i univerzitetska dokumentacija.

  (Klix)

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine ÷ = 1