Tužilaštvo BiH neće provoditi istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića

  Tužilaštvo BiH je navelo da je izvršilo provjere nakon teksta koji je objavio “Žurnal”, u kojem je navedeno da Krešić, Đaković i Bandić učestvuju u nezakonitim aktivnostima u vezi sa vrbovanjem državljana BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta.

  Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: BIRN BiH)

  Državno tužilaštvo donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv tri osobe, a u vezi s učestvovanjem u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana Bosne i Hercegovine.

  Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, donijeta je Naredba o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, novinara Mate Đokovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u Tuzli.

  Tužilaštvo BiH je navelo da je izvršilo provjere nakon teksta koji je objavio “Žurnal”, u kojem je navedeno da Krešić, Đaković i Bandić učestvuju u nezakonitim aktivnostima u vezi sa vrbovanjem državljana BiH, a povezanih sa pripadnicima selefijskog pokreta.

  U predmetu su, kako je navedeno, saslušani Đaković, Krešić, novinar “Žurnala” Avdo Avdić, ministar sigurnosti Dragan Mektić, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim videomaterijalima, Midhat Hasanspahić, Osman Mehmedagić, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH.

  “Svi saslušani svjedoci, osim Avdića koji nije pitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

  Kako je rečeno, policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

  “Nadalje u toku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti”, navodi se u saopštenju.

  Tužilaštvo BiH ovom prilikom informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH, u momentu kada je ministar dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo zvaničnom informacijom o opisanim događajima.

  Na pitanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) zbog čega je Tužilaštvo BiH ovom prilikom javno objavilo da neće provoditi istragu, s obzirom da to nije standardna praksa, glasnogovornik Boris Grubešić je rekao da prema njegovom sjećanju takvih saopštenja jeste bilo u “bitnim odlukama”.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty four − = fifty two