Tužilaštvo BiH: Lišen slobode pukovnik OS BiH

  On se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OS BiH u činu pukovnika, zlouporabio svoj službeni položaj i ovlaštenja, te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

  Foto: Pixabay - ilustracija

  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je da je zbog istrage za zloupotrebu položaja lišen slobode osumnjičeni pukovnik Oružanih snaga BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  Po nalogu tužitelja Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA-e, na području Sarajeva, lišili su slobode Ramiza Mićivodu (1969.) aktivnu djelatnu vojnu osobu OS BiH u činu pukovnika.

  Osumnjičeni je lišen slobode u okviru predmeta na kojem rade Tužilaštvo BiH i SIPA a odnosi se na kazneno djelo zlouporabe položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH.

  On se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OS BiH u činu pukovnika, zlouporabio svoj službeni položaj i ovlaštenja te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.

  Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći sa svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac, kako bi iskoristio svoj položaj i pogodovao im u korištenju navedenog vojnog zemljišta.

  U predmetu je ostvarena suradnja s bataljunom Vojne policije OS BiH, a o provedenoj aktivnosti informirano je Ministarstvo obrane BiH.

  Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = five