More

  Tužilaštvo BiH istražuje Slavka Matanovića

  - Advertisement -

  Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH dostavilo je Tužilaštvu BiH dokumentaciju o zapošljavanjima za vrijeme šestomjesečnog mandata bivšeg ministara saobraćaja i komunikacija Slavka Matanovića (DF), saznaje Klix.ba.

  Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu protiv Matanovića koja se odnosi na nezakonita imenovanja savjetnika u državnom Ministarstvu saobraćaja i komunikacija. Riječ o istrazi koja je pokrenuta na osnovu prijave delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marija Karamatića.

  Kako Klix saznaje, Tužilaštvo BiH tražilo je da im se dostave informacije o zapošljavanju Matanovićevih savjetnika Ismara Derviševića i Vlatka Glavaša, koji nisu imali nikakve kvalifikacije da bi bili zaposleni na radna mjesta u Ministarstvu.

  Što se tiče Derviševića, on nije imao radno iskustvo nakon stečene visoke stručne spreme, jer je prije zapošljavanja u Ministarstvu bio zaposlen samo godinu dana u Javnom preduzeću Komunalno Brčko. Nedostatak radnog iskustva nije spriječio Matanovića da Derviševiću omogući mjesečnu neto plaću u iznosu od 1.705,59 KM, topli obrok u iznos od 132 KM, prijevoz u iznosu od 288 KM, naknadu za odvojen život u iznosu od 300 KM i naknadu za smještaj u iznosu od 400 KM. U prijevodu to znači da su građani BiH mjesečno plaćali Derviševićev angažman 2.825,59 KM.

  U istom predmetu sprovodi se istraga i o zapošljavanju Matanovićevog savjetnika Vlatka Glavaša koji nije imao fakultetsku diplomu, već uvjerenje Nogometnog saveza BiH da je trener. Glavaš je iz budžeta BiH na mjesečnoj osnovi naplaćivao 1.790,02 KM neto plaće, 132 KM toplog obroka, 46 KM naknade za prijevoz, 300 KM naknade za odvojen život i 400 KM naknade za odvojen život. Odnosno, 2.668,42 KM na mjesečnoj osnovi.

  Kako Klix saznaje, predmet u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vodi tužiteljica u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Nives Kanevčev.

  Kako stvari stoje, istragom će biti obuhvaćeni i neki državni službenici Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH jer su učestvovali u pripremi rješenja o imenovanju, a znali su, ili su mogli znati da su nezakonita.

  Ranije je u državno Ministarstvo dolazila i upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH na čelu s upravnim inspektorom Emirom Mehmedovićem, koja je konstatovala da su Matanovićevi savjetnici imenovani nezakonito. Ubrzo nakon toga inspekcija je naložila razrješenje savjetnika, ali je Matanović u tom trenutku bio razriješen s cijelim svojim kabinetom.

  Zanimljiva je informacija i da je Matanović prije tri mjeseca prestao primati naknadu za “bijeli hljeb” u iznosu od 2.847,94 KM. U prijevodu to znači da su građani BiH šestomjesečno Matanovićevo ministrovanje platili više od 51 hiljadu KM (17.082 KM za vrijeme obnašanja funkcije i 34.164 KM po osnovu “bijelog hljeba”).

  Ovim povodom Klix je kontaktirao i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marija Karamatića, koji je kazao da zbog istrage ne može davati konkretne komentare u vezi s prijavom koju je podnio.

  “Zbog istrage ne mogu davati informacije o sadržaju prijave. Prijava ima 23 stranice i uz nju je priloženo 30 dokaza. Prijava je podnesena Tužilaštvu BiH i SIPA-i, a iz SIPA-e su me nakon tri dana kontaktirali da su provjerili navode i proslijedili dalje Tužilaštvu BiH na postupanje”, kazao je Karamatić.

  Ističe da očekuje osuđujuću presudu te da se prema dokazima koje je priložio očito radi o udruživanju radi počinjenja krivičnih djela i zloupotrebe ovlasti.

  “Budžet BiH je oštećen za desetine hiljada KM, zahvaljujući djelovanju Matanovića i njegovih savjetnika”, rekao je Karamatić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty five − 39 =