Tužilaštvo BDBiH: Žižić, Krajnović i Pilić optuženi za paljevinu vikend-kuće šefa Jedinice kriminalističke policije

Tužilaštvo BDBiH (Foto: Otisak.ba / Arhiva)

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv A. Žižića, A. Krajnovića i A. Pilića zbog sumnje da su u junu prošle godine u Gornjem Zoviku kod Brčkog zapalili vikendicu šefa Jedinice kriminalističke policije Distrikta.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom njih trojica optužena su za saizvršilaštvo u krivičnom djelu paljevine.

Njima se stavlja na teret da su se zajedno i po prethodnom dogovoru 06. juna, oko 23.50, dovezli automobilom Krajnovića do vikend-kuće A.M. gdje su, dok je Krajnović čuvao stražu, druga dvojica upotrebom otvorenog plamena i Pilićeve majice podmetnuli požar, koji je zahvatio dio objekta.

Sumnja se da su se njih trojica, pošto su se uvjerili da objekat nije u cijelosti izgorio, odvezli u Brčko da bi se kroz sat i po, drugim putem i zamijenjenim automobilom, vratili do objekta i uz upotrebu otvorenog plamena i benzina zapalili njegovu unutrašnjost.

Usljed toga, došlo je do proširenja požara na krovnu konstrukciju vikendice, koja je potom u potpunosti izgorjela, čime je vlasniku pričinjena šteta u iznosu od 61.632,00 KM – navedeno je u optužnici.

Nakon sveobuhvatne istrage Tužilaštvo Distrikta optužilo je Žižića, Krajnovića i Pilića za krivično djelo paljevine (iz člana 295 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Tokom istrage, između Krajnovića i vlasnika objekta zaključena je vansudska nagodba o naknadi štete u iznosu od 50.000,00 KM, a prva rata od 20.000,00 KM isplaćena je mjesec dana nakon paljevine – zaključilo je Tužilaštvo u optužnici dostavljenoj Sudu na daljnji postupak.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela.

Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

twenty three − = 16