Tužilaštvo BDBiH: Trgovina uticajem, šefu Pododjeljenja za poljoprivredu određen jednomjesečni pritvor

Osnovni i Apelacioni sud u Brčkom

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor službeniku Vlade Distrikta Ferhatu Ćejvanoviću* osumnjičenom da je juče uzeo novac radi trgovine uticajem. Pritvor šefu Pododjela  za poljoprivredu, protiv kojeg je Tužilaštvo otvorilo istragu zbog krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, određen je zbog opasnosti da će ponoviti djelo i uticati na svjedoke.

Ćejvanović je osumnjičen da se, postupajući u svojstvu šefa pododjela na čijem čelu se nalazi, u dva navrata sastao s jednim licem povodom zahtjeva za podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju tražeći hiljadu KM da bi ishodovao pozitivno rješenje. Oni su se juče ponovo sastali na benzinskoj pumpi Gazprom u Brčkom, pri čemu mu je E.F. pri izlasku iz objekta predao traženi novac – navedeno je u naredbi za provođenje istrage protiv Ćejvanovića.

Pošto je juče, u 9.30., lišen slobode, a jutros doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac ga je ispitao i odmah predložio nadležnom sudu da mu se usljed opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i uticaja na svjedoke odredi pritvor. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud Distrikta je odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca. Po pritvaranju osumnjičenog, ovo tužilaštvo neodložno nastavlja njegovo daljnje procesuiranje za krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu  uticajem (iz člana 376 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH izražava zahvalnost građanima koji se odluče da sarađuju s organima gonjenja i tako pomognu u otkrivanju krivičnih djela korupcije i procesuiranju njihovih počinilaca. Tužilaštvo poziva građane da to i ubuduće čine, te da prijave svaki slučaj u kojem im se za javne usluge protivzakonito zahtijeva novac ili druga nagrada.

Tužilaštvo apeluje na nadležne organe izvršne i zakonodavne vlasti da dorade pravni okvir tako da se licima osuđenim za krivična djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti,  bilo da se radi o službenicima ili pak o imenovanim ili izabranim zvaničnicima, onemogući daljnji rad u javnim službama Distrikta.

Autor: Tužilaštvo Brčko distrikta BiH
Izvor: Otisak.ba

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

÷ two = one